Karoline får dra til Spania

18-åringen skal reise ned til Gran Canaria med sin assistent neste uke.

Karoline får reise til Spania etter at ledelsen ved Ole Vig videregående skole legger seg flat. Reporter: Berit Buran Juul / Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Karoline Ånstad Arntsen, som har Downs syndrom, fikk ikke beskjed om at klassen hennes dro på utvekslingstur til Spania. I dag var det oppvaskmøte mellom ledelsen ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal og familien som bor i Meråker.

- Under møtet ble de enige om at Karoline skal dra med assistenten sin og at hun skal få være med på turen. Hun drar nedover 27. mars, sier påtroppende rektor Odd-Inge Strandheim til adressa.nos reporter på stedet.

- Kommer til å si «yes!»

Det var assisterende rektor Helga Thorsen, påtroppende rektor Odd-Inge Strandheim og foreldrene til 18-åringen som møttes ved den videregående skolen i dag.

Hovedpersonen selv var naturlig nok fornøyd med avgjørelsen.

- Hva tenker du om at du skal få dra til Spania?

- Det tenker jeg er kjempebra.

- Hva tenker du om at de glemte deg,  spurte en av reporterne som var til stede.

- Det var i går, sier hun.

Også mor og verge  Cathrine Ånstad Arntsen var svært fornøyd etter det halvtimes lange møtet med skoleledelsen fredag ettermiddag.

- Karoline kommer til å si «yes!» når hun får høre det, foreller hun.

Hun er fornøyd med måten saken etter hvert har blitt håndtert av skolens ledelse.

- Vi synes det er veldig bra, og vi synes Ole Vig har gjort sitt beste for å rette opp i dette. Vi har fått en forklaring og en god løsning, fortsetter moren.

- Rørt over støtten

Hennes far, Ronny Arntsen, forteller at de har jobbet mange år for at datteren skal få de rettighetene hun har krav på.

- Man blir sårbar når noe sånt skjer, sier han, før han legger til:

- Det var prinsipielt viktig for oss å ta det opp i media. Vi er veldig rørt over støtten vi har fått fra hele landet.

- Foreldre som har barn som er annerledes skal også bli hørt, og ha muligheten til å vurdere hva som er rett sammen med barnet sitt, sier Ånstad Arntsen.

LES OGSÅ: - Trodde ikke det var mulig

Foreldrene understreker at de ikke ønsket å henge ut noen ansatte ved skolen, og de er glad for møtet som ble avholdt i dag. De er overbevist om at datteren vil få stort utbytte av den siste uka på Gran Canaria.

- Vi har skjermet Karoline slik at hun ikke skal sitte med følelsen av å være utelatt. Jeg har forklart hendelsen slik at hennes klasse har reist til Spania og glemt å gi henne beskjed. Hun har blitt tatt godt vare på oppi dette, sier Ånstad Arntsen.

- Beklager sterkt

Den påtroppende rektoren beklager at hun ikke fikk tilbud om å være med.

- Eleven og foresatte har ikke fått den informasjonen de skulle fått, og eleven hadde derfor ingen reell mulighet til å være med. Det beklager vi sterkt. Nå skal vi sikre oss at det ikke skjer igjen, sier Strandheim.

- Nå skal vi gå gjennom våre rutiner, legger han til.

Han forteller videre at skolen og foreldrene er enige om et godt samarbeid videre. Det har også blitt snakket om hvordan denne situasjonen kunne oppstå.

- Elevene som går andreåret på restaurant- og matfag har en periode hvor de skal ha opplæring i bedrift. Vi har en utvekslingsavtale gjennom et EU-prosjekt hvor elevene kan søke om å få deler av opplæringen i Spania. Seks av ni elever har søkt seg dit, og fått være med, sier han.

Han forstår at mange synes dette var en alvorlig hendelse.

- Nå skal vi prøve å få reparert noe av dette, sier han.

Følte seg urettferdig behandlet

Ånstad Arntsen fikk ikke tilbud om å delta på den to uker lange turen til Gran Canaria.

- Jeg føler meg urettferdig behandlet, sa den 18-årige eleven som går på kokk- og servitørlinja ved Ole Vig videregående skole til adressa.no i går ettermiddag.

LES OGSÅ: - Det er utrolig dårlig gjort

Mor og verge, Cathrine Ånstad Arntsen, mener at datteren er blitt diskriminert.

- Det er forskjellsbehandling, og det er rett og slett urettferdig. Jeg tror de bare har tatt det som en selvfølge at hun ikke skal være med, sa moren.

Hun fikk først vite at klassen hadde reist på utvekslingsturen onsdag. Da fikk hun en telefon om at datteren ikke skulle møte til undervisning dagen etter, men i stedet jobbe ved kantina der hun er utplassert én dag i uken.

LES OGSÅ: - Har fått masse sympati

- Veldig trist

Karoline følger undervisningen i klassen én dag i uka, har praksis i en kantine i en annen, og følger undervisning for elever med særskilte behov resten av uken.

Assisterende rektor Helga Thorsen ved Ole Vig videregående skole presiserer at turen til Spania ikke er en klassetur, men en to uker lang utplassering som elevene skal igjennom. Ifølge rektoren er det seks av ni elever i klassen som befinner seg i Gran Canaria og skal ha praksis der.

- Det er veldig trist dersom de føler seg diskriminert på grunn av hennes handikapp. Hvis vi kan noe for å bedre situasjonen er vi veldig villige til det. Vi er opptatt av å gi et likeverdig tilbud til alle våre elever, sa hun i går ettermiddag.

Karoline og moren Cathrine Ånstad Arntsen er glad for at førstnevnte får dra til Gran Canaria.  

Karoline og moren Cathrine Ånstad Arntsen er glad for at førstnevnte får dra til Gran Canaria.  

Møtte pressen: Etter en halvtimes oppvaskmøte møtte påtroppende rektor Odd-Inge Strandheim, assisterende rektor Helga Thorsen og Karolines foreldre Ronny Arntsen og Catrine Årnstad Arntsen pressen der de fortalte at Karoline får dra til Spania. 

Møtte pressen: Etter en halvtimes oppvaskmøte møtte påtroppende rektor Odd-Inge Strandheim, assisterende rektor Helga Thorsen og Karolines foreldre Ronny Arntsen og Catrine Årnstad Arntsen pressen der de fortalte at Karoline får dra til Spania. 

Karoline reagerte da hun fikk høre at medelevene skulle til Gran Canaria.  

Karoline reagerte da hun fikk høre at medelevene skulle til Gran Canaria.  

Ronny Arntsen, Karoline og  Catrine Årnstad Arntsen får enorm støtte i debattfeltet på adressa.no og sosiale medier.
 

Ronny Arntsen, Karoline og Catrine Årnstad Arntsen får enorm støtte i debattfeltet på adressa.no og sosiale medier.  

På forsiden nå