Rumenere stjal for 1,5 millioner kroner

Rumenere planla å dra til Finland, men dro til Norge fordi det var mer penger her.

Tre mobile vinningskriminelle rumenere er dømt for en serie innbrudd. Her undersøker politiet et av husene de gjennomsøkte, på Mule i Levanger i desember i fjor. 

Saken oppdateres.

Nå er det tre rumenske vinningskriminelle dømt til syv års ubetinget fengsel til sammen, skriver Trønder-Avisa. To av dem erklærte seg skyldig etter tiltalen mens tredjemann nektet for et av tiltalepunktene.

LES OGSÅ: Pågrepet for grove tyverier

De tre er det politiet omtaler som mobile vinningskriminelle. Ifølge politiet var de tre ganger i Norge på tyveriraid bare i fjor sommer og høst. Da de returnerte i desember ble de pågrepet på vei inn i Norge, skriver Trønder-Avisa.

Skulle skaffe mat

Tiltalen mot dem omfatter syv grove innbrudd i boliger i fore ulike politidistrikt. Fire av innbruddene skjedde i Nord-Trøndelag og et Sør Trøndelag. De tre fortalte i retten at de egentlig planla å dra til Finland, men isteden dro til Norge fordi det var mer penger her. Innbruddene skulle skaffe penger til mat og drivstoff.

Her er innbruddslisten:

  • 9. november i fjor brøt rumenerne seg inn i en enebolig på Skogn. De stakk av med 100 000 kroner i kontanter, et stort antall smykker, pass og diverse dokumenter.
  • 11. desember i fjor robbet tyvene et hus på Leinstrand. Tok med seg en safe med kontanter, klokker, sølvtøy og smykker.
  • 12. desember brøt de seg inn i en enebolig på Mule i Levanger og stjal gull og sølvsmykker.

Samme dag brøt de seg også gjennom en altandør i en enebolig i Levanger og stakk av med klokker og sølv- og gullsmykker.

I Ekne tok de seg inn i en enebolig, stjal smykker og et våpenskap med et Krag Jørgensen-gevær og en salongrifle.

Skoavtrykk, dna-spor fra blod på det ene åstedet og telefondata knytter de tre til innbruddene. I tillegg er de nå også dømt for innbrudd i Kobbelv og i Vefsn i Nordland.

Profesjonelt gjennomført

Samlet erstatningskrav etter innbruddene beløper seg til 1,5 millioner kroner. Tyvegodset, først og fremst gull og kontanter, er fortsatt savnet. Omtrent ingenting er gjenfunnet.

LES OGSÅ: Vil tidoble straffen for utviste kriminelle

I dommen heter det at bevisførselen i retten viser at rumenerne er typiske profesjonelle mobile vinningskriminelle. De har forflyttet seg raskt med bil for å begå tyveriene og slått til mot ensomtliggende hus av god standard, skriver Trønder-Avisa. Innbruddene er raskt gjennomført og husene endevendt.

Inndro bilen

Retten mener derfor at lovbruddene må resultere i lange ubetingede fengselsstraffer. En 33-åring som er dømt for alle de syv innbruddene fikk tre års fengsel, en annen 33-åring to år og fire måneder, mens sistemann (19) fikk ett år og 10 måneders fengsel. Retten inndro også bilen de tre brukte under innbruddsraidet, en Volvo S60 med anslått verdi 50 000 kroner

På forsiden nå