Reddet gården fra storbrann

Traktoren sto i lys lue inne på låven da brannalarmen gikk. Ingebrigt Haug handlet resolutt, tømte tre pulverapparat og fikk skjøvet traktoren ut av bygningen.

Saken oppdateres.

Dermed hindret han en storbrann i driftsbygningen på gården hjemme i Hatlinggrenda der det med stort og smått sto 22 kyr og ungnaut på bås.

Men lørdagskvelden ble slett ikke som planlagt. Ingebrigt Haug (62) hadde gjort unna fjøsstellet og satt seg vel til rette i godstolen sammen med kona for å se på TV-programmet «Skal vi danse?». Plutselig begynte brannalarmen å ule.

- Da ble det en annen dans, for å si det sånn, sier Ingebrigt. Et knapt døgn etter den dramatiske hendelsen reflekterer han over sin egen heltemodige innsats.

I bare tøflene

Et raskt blikk på kontrolltavla til brannvarslingsanlegget, som han hadde fått installert for tre-fire år siden, fortalte ham at det var på låven det hadde tatt fyr. Han sprang ut i bare tøflene og tok låvebrua i et frisprang. Der inne på låven sto den 17 år gamle Valmet-traktoren i full fyr. Flammene slo ut gjennom dekslene på siden av motoren.

- Jeg reiv av det ene dekselet, huket tak i pulverapparatet, tømte innholdet og fikk temmet flammene. Da fikk jeg summet meg så mye at jeg ringte til brannvesenet, forteller Ingebrigt.

Fra våningshuset hentet han et annet pulverapparat. Da han kom tilbake var det full fyr igjen. I ettertid er han ikke i stand til å erindre hvor høyt flammene sto.

- Hadde ikke tid til å tenke så mye. Alt handlet om å få mest mulig pulver ut gjennom apparatet!

Nok en gang trodde Ingebrigt at han hadde fått kontroll. For å være på den sikre siden hentet han et tredje pulverapparat fra kårleiligheten. Da han kom tilbake for tredje gang hadde flammene blusset opp igjen. Nå var hele førerhytta overtent.

- Jeg pøste på med pulver og fikk kvalt flammene så mye at jeg tok sjansen på å hoppe inn, sette meg bak rattet, løse opp håndbrekket og satt den i fri. Så fikk jeg trillet den ned låvebrua.

- Må vel ha ny traktor

Vi står inne på låven og setter fotavtrykk i det grå pulveret som dekker betonggulvet der traktoren sto. Et stykke bortenfor enden av låvebrua er siluetten av en utbrent traktor. Vindusviskerne henger slapt ned foran en knust frontrute. Ratt og instrumenter er nedsotet. I motorkassen er det bare rester igjen av slanger og ledninger.

- Jeg blir vel nødt til å anskaffe ny traktor, konstaterer Ingebrigt, som vet at det sikkert blir råd med å låne en traktor fra gode naboer inntil videre.

Han forteller at han riktignok har en reservetraktor på gården. Men den er ikke helt god den heller, og må trilles i start.

- Den brant den også, for ca. 25 år siden. Men da skjedde det mens jeg arbeidet ute.

Brannhelten føler seg i rimelig bra slag, men forteller at helsetilstanden generelt ikke er helt på topp. Ingebrigt plages av hjerteflimmer.

Måtte til legesjekk

Etter strabasene lørdag kveld ble han fraktet til legevakten for en sjekk, ettersom han hadde blitt eksponert for mye røyk og pulverstøv. Blodtrykket var litt høyt, men ikke verre enn at han kunne dra hjem igjen etter legebesøket.

- Jeg håper jeg hadde det vettet at jeg pustet gjennom nesen slik at det ble litt filtrering, sier Ingebrigt Haug.

Ros fra brannvesenet

Da Inn-Trøndelag brannvesen kom til gårds var jobben gjort. For brannmannskapet var det bare å kontrollere at det ikke lå igjen gnister som kunne starte en ny brann.

- Haug gjorde en kjempeinnsats. Helt forbilledlig, sier varabrannsjef Iver Bjartan til Adresseavisen.

På vegne av brannvesenet er han veldig tilfreds med å konstatere at Haug hadde sørget for å ha et fullt oppdatert brannvarslingsanlegg i driftsbygningen.

- Hvis det ikke hadde vært brannvarslingsanlegg, hadde vi i stedet hatt en stor gårdsbrann. Nå ble brannen varslet tidlig. Når Haug i tillegg gikk på med dødsforakt for å slokke brannen, så er det helt etter boka, sier Iver Bjartan.

 
På forsiden nå