Espen Teigen, generalsekretær i Fremskrittspartiets Ungdomsorganisasjon (FPU) og vararepresentant i kommunestyret i Stjørdal, langet i forrige uke ut mot småbarnsmødre i Stjørdal som klaget over at de ikke fikk barnehageplass.

- Det er blitt utviklet en kultur i dette landet hvor alle krever at staten, kommunen eller noe annet der ute skal ordne opp i deres personlige problemer. Da jeg vokste opp, var det ikke snakk om å avlevere meg i barnehage så fort som mulig. Min mor ville gjerne holde meg hjemme så lenge hun klarte det rent økonomisk, sa han til Bladet.no, før han la til:

- Hvor er initiativevnen eller evnen til å se etter egne, private løsninger - hvorfor skal det hver bidige gang være det offentlige som må trø til? Nå får det være på tide at folk tar ansvar for seg selv og sine barn.

- Flytter fra kommunen

Bakgrunnen for uttalelsen, er at flere småbarnsmødre i Stjørdal har uttrykt sin fortvilelse i mediene, etter at Stjørdal kommune besluttet å kutte tilbudet om barnehageplass til barn som fyller ett år fra september og utover.

Mens kommunen tidligere har tilbudt denne gruppen barnehageplasser som har stått ledige etter hovedopptaket, må småbarnsmødre nå vente i opptil to år før de får barnehageplass.

Teigens uttalelser møter sterke reaksjoner fra småbarnsmødre som nå står uten barnehageplass til våren. Gunhild Sætren har på vegne av barselgruppen sin tatt tak i saken.

- Da jeg hørte uttalelsen fra Teigen tenkte jeg at her er det en litt for ung mann uten livserfaring av noe særlig slag som uttaler seg. En som ikke helt forstår konsekvensene av det han sier, sier Sætren til adressa.no.

Hun forteller at det allerede har fått konsekvenser for flere av småbarnsfamiliene i kommunen.

- Jeg vet av noen som har solgt huset og skal flytte til Selbu. En annen jeg kjenner har sagt opp jobben, fordi hun ikke vil risikere å måtte dra på jobb i oppsigelsestiden mens barnet er hjemme, sier Sætren.

- Har et ansvar

Overfor adressa.no sier Teigen at sutre-utspillet var en spissformulering. Han mener imidlertid at småbarnsforeldre må ta ansvar når de setter barn til verden, og at de ikke bør forvente at staten ordner opp i alt.

- Sutring var en spissformulering, og jeg har forståelse for at noen reagerer på det. Min bekymring er at det fremstilles som at Stjørdal kommune ikke gir dem et tilbud de mener å ha krav på, noe de ikke har. Kommuneøkonomien i Stjørdal og en lang rekke andre kommuner i Norge strekker ikke til for de lovpålagte oppgavene når presset blir så stort også på oppgave kommunene ikke har noe rettslig krav om å levere. Jeg er bekymret når det da blir statens oppgave å passe barn til foreldre som selv velger å få dem, og som vet eller burde vite at de ikke har krav på plass.

- Det finnes alternativer som dagmamma, og en av foreldrene kan være hjemme. Jeg skjønner at det kan bli trangt økonomisk, men man har jo også et ansvar når man setter barn til verden, sier han til adressa.no.

- Kvinnefiendtlig

Sætren er helt uenig med Teigen, og kaller barnehagevedtaket for kvinnefiendtlig.

- Siden menn i de fleste tilfeller tjener mer penger enn kvinner, blir det i realiteten kvinnene som må være hjemme, sier hun.

Sætren og barselgruppen skal nå møte Høyres kommunestyregruppe i Sjørdal, og er også invitert til dialog med Arbeiderpartiet i Stjørdal.