Tre skogbranner i Namdalen

Nord for Namsos, i Fosnes og i Nærøy startet det skogbranner i løpet av helga.

Mannskaper jobber med å slokke tre lyng- og skogbranner i Namdalen.  Foto: Helitrans

Saken oppdateres.

Søndag ble to helikopter fra Værnes satt inn i slukningsarbeidet, etter at det har vært lyng- og skogbranner tre ulike steder i Namdalen.

Ett av helikoptrene fikk motortrøbbel, mens det andre måtte settes på bakken etter lang flyvetid. Da ble ett nytt helikopter sendt fra Narvik for å bistå. Ved 14-tiden mandag er også dette helikopteret satt på bakken, fordi mannskapene må hvile, opplyser 110-sentralen.

Samtidig meldes det om at brannen i Botnan, som nå har blitt meldt slukket to ganger, har blusset opp igjen.

- Det har blitt kraftig vind i området, og mannskaper er nå på vei til brannområdet, sier Alexander Tangen ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag ved 14-tiden mandag.

Han opplyser at de driver etterslukning på brannene i Fosnes og Nærøy, og at de skal ha kontroll der, ved 14-tiden mandag.

LES OGSÅ: Ekstrem skogbrannfare i Nord-Trøndelag

Tre branner

Den største av de tre skogbrannene ligger på nordsiden av Mjøsundvatnet i Fosnes kommune. Området som har vært i brann er cirka 600 ganger 400 meter stort, ifølge 110-sentralen i Nord-Trøndelag.

Ved Rokkvatnet i Nærøy har det brent ned ei hytte, i tillegg til at det har vært brann i terrenget. 

- Vi vet ikke om brannen startet i hytta eller i terrenget, sier Tangen.

Skogbrannhelikopteret som kom fra Narvik natt til mandag bisto først ved Rokkvatnet, før det ble sendt til Mjøsundvatnet.

Brannen i terrenget ved Botnan i Namsos startet fredag kveld, og det ble meldt at de hadde kontroll på brannen, før den blusset opp igjen lørdag kveld. Mandag morgen ble brannen meldt slukket - igjen, før den blusset opp igjen ved 14-tiden mandag.

- Vi har ikke oversikt over hvor stort omfanget er nå. Det tar brannmannskap to timer å gå inn i området, sier Tangen ved 110-sentralen.

Etterslukking i Fosnes

Det er Helitrans som bistår med helikopter i slukningsarbeidet, på oppdrag fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og bereskap (DSB). Også Røde Kors og Sivilforsvaret bidrar.

I tillegg er en rekke brannvesen koblet inn i slukningsarbeidet.

- Det er ferietid, så mange kommunale brannvesen bidrar. Vi har bistand fra Brønnøysund og det har også vært dialog med brannvesen i Sør-Trøndelag, sier Tangen.

Han opplyser at de fortløpende utover mandagen vil rullere mannskapene. Brannene er i terrenget, og derfor er det begrenset med muligheter for å komme inn i områdene med effektivt brannslukningsutstyr.

LES OGSÅ: - Vi så flammer og en søyle av røyk lå langs kysten

Fare for spredning

Pilot Einar Viken i Helitrans har vært på flere brannoppdrag siden fredag, og beskrev områdene brannene herjer i som knusktørre, da adressa.no pratet med ham søndag.

- Brannen ved Mjøsundvatnet har to fronter. Fronten i sør vil brenne ut selv, mens kritiske fronten får nordover. På nordsiden er det fare for at brannen skal spre seg videre nordover mot større skogområder. Men vi begynner å få kontroll, sa han søndag.

- Det sier seg selv at det bare er et tidsspørsmål før det utvikler seg til en brann når lynet slår ned og det ikke er særlig mye fukt.

Rask spredning

Terrenget ved Mjøsund skal være veldig bratt, og brannområdet ligger cirka 300 meter fra vannet. Det skal ikke være bebyggelse i området.

- En del folk fra Sivilforsvaret er på tur inn i området. Det jobbes med skogbrannpiskere, og pumper og slanger for å dynke terrenget i vann, sa 110-operatør Ole Marius Haugen søndag.

Også i Sør-Trøndelag har det vært en skogbrann på en holme i Malmsjøen i Skaun kommune søndag ettermiddag.

- Tre enheter ble sendt ut, og brannvesenet har kontroll, ifølge Arne Lien, vaktsjef i 110-sentralen i sør-Trøndelag.

- Ganske stor brann

Magnus Sæternes Lian som er i Salsbruket i Nærøy, cirka to mil fra Mjøsundvatnet, opplsyte søndag at han så brannhelikopteret ta av fra.

- Ut i fra den røyken vi ser fra her, så ser det ut til å være en ganske stor brann.

Tok tid

Allerede klokken 12.16 søndag skrev politiet på Twitter at de hadde mottatt flere meldinger om røykutviklig ved Salsbruket i Nærøy kommune. Kort tid etter ble det kjent at brannen var ved Mjøsundvatnet i Fosnes kommune.

Det tok tid før brannen ble lokalisert, og brannmannskapet måtte ta seg frem med flere båter. Det er dårlig mobilforbindelse i området.

Klokken 13.39 opplyste Håvard Sæther i 110-sentralen at de første var ankommet stedet. 
Dette bildet viste omfanget av brannen ved Mjøsundvatnet i Fosnes søndag. 
    
      (Foto: Helitrans)

Dette bildet viste omfanget av brannen ved Mjøsundvatnet i Fosnes søndag.  Foto: Helitrans

Brannen ved Mjøsundvatnet truet større skogområder. Mandag formiddag jobbes det med etterslukking på stedet. 
    
      (Foto: Helitrans)

Brannen ved Mjøsundvatnet truet større skogområder. Mandag formiddag jobbes det med etterslukking på stedet.  Foto: Helitrans

Slik så det ut fra skogbrannhelikopteret søndag ettermiddag. 
    
      (Foto: Helitrans)

Slik så det ut fra skogbrannhelikopteret søndag ettermiddag.  Foto: Helitrans

På forsiden nå