To løshunder, en jämthund og en schæfer, herjet trolig i flere døgn i saueflokken til to bønder i Namdalseid.

Hundene lemlestet sau

Bikkjene har lemlestet sau og forstyrret flokken. Bøndene har hentet ned bortimot 80 sau fra sommerbeite. Et dyr er avlivet som følge av bittskader, åtte dyr har påvist bittskader fra hund og ytterligere fire undersøkes av veterinær og Statens naturoppsyn. Det er funnet to kadavre i fjellet som også skal undersøkes.

- Hvert dyr må undersøkes nøye, på nært hold, da hunder ofte angriper byttet sitt i svangen, eller lysken, sier Stefan Skulstad, leder i Namdalseid og Osen Sau og geit, som har deltatt i sanking og undersøkelse av sauen.

Hundenes herjinger ble oppdaget natt til tirsdag og politiet fikk den første meldingen ved 04-tiden tirsdag morgen. Jämthunden ble skutt og avlivet av en av saueeierene i fjellet. Schæferen ble tatt inn og siden avlivet på ordre fra politiet.

Trolig tysk hundeeier

- Vi har informasjon om en tysk mann og en dame som oppholdt seg i fjellet mellom Namdalseid og Flatanger i hele forrige uke. De skal ha ligget i telt og hatt med seg de to hundene, som sprang løs. Turgåere som har møtt på paret skal ha bedt dem om å holde hundene i bånd, sier lensmann i Flatanger Nils Roger Duna.

Politiet har et navn på mannen, fordi han oppsøkte hjelp til bilen sin i bygda. Siden det, har ikke politiet mer informasjon om bevegelsene til hundeeieren.

- De har forlatt Namdalseid, såvidt vi kan forstå. Og trolig dro de før sist helg. Dermed har hundene vært alene, løse i fjellet i bortimot fire døgn, sier Duna.

Hundeeieren skal ikke ha innført hundene på lovlig vis ved grensen.

- Hva vi nå gjør videre er det opp til juristene å vurdere, men vi ser svært alvorlig på dette, sier Duna.

Kan være bærer av farlig parasitt

De avlivede hundene vil overlates til Mattilsynet på mandag.

- Det er påvist bendelorm på den ene hunden og vi ønsker å få undersøkt om de også kan være bærere av den langt farligere dvergbendelormen. Denne parasitten er en fremmed art i Norge, som potensielt kan være til fare for faunaen og menneskers helse, sier Duna.

Mattilsynet opplyser på sine nettsider at alle hunder som skal innføres til Norge må behandles for revens dvergbendelorm i tidsrommet mellom 120 til 24 timer før innreise til landet.

- Dersom hundene hadde denne parasitten og den fikk sjansen til å etablere seg i vår natur, vil det kunne være katastrofalt også for mennesker. Gjennom sanking av bær og sopp er det mulig å få det i seg, kun varmebehandling vil drepe parasitten.

Larvene søker seg til menneskets lever, og fører til leversvikt.

Det er tidligere uttrykt bekymring omkring innførsel av dvergbendelormen via rev, mårhund og ulv. Den har siden blitt påvist flere ganger i Danmark, og ble i februar 2011 for første gang påvist i Sverige. Parasitten er også kjent på Svalbard hvor den innførte østmarkmusen opptrer som mellomvert og polarrev, hunder og katter som hovedvert.

Lensmennene Tor Flasnes i Namdalseid og Nils Roger Duna (t.v) i Flatanger etterlyser eierne av de to hundene som har drept sau i Namdalseid. Foto: Leif Arne Holme