Saltforbud på flyplassene

Når flyene lander på Trondheim lufthavn Værnes er det ikke et gram salt som holder rullebanen fri for snø.

Saken oppdateres.

På de norske flyplassene er det forbudt å bruke veisalt, rett og slett fordi flyene kan ruste. - Det er magnetkontakter i hjulbunnen på flyene, og hvis vi salter så er ikke det noe vellykket, sier Terje Moen, teamleder for Avinor ved Trondheim lufthavn Værnes. Han viser stolt fram en av brøytebilene og forteller at salt på rullebanen aldri har vært noe tema. Brøytelederen sier at faren for korrosjon er for stor og derfor er saltet forbudt. Dette gjelder forøvrig alle norske flyplasser.

Avinor på Værnes benytter biler som ploger, børster og blåser vekk snøen. Det gir gode landingsforhold for fullsatte fly på vinteren. Ifølge Avinor skjer brøytingen på flyplassen mer aktivt nå, for å oppfylle strenge miljøkrav og minske bruken av kjemikalier. På Værnes brukes det langt mindre kjemikalier nå enn hva som var tilfelle for bare fem år siden. - Kjemikaliene er veldig miljøvennlige. Vi bruker dem under ekstreme isforhold, sier teamlederen.

Til sammenligning spres det hundretusenvis av tonn med salt på de norske veiene hver vinter. Dette er en svært omdiskutert praksis. Interessegruppen Stopp veisaltingen ønsker en slutt på dette. De hevder saltet er trafikkfarlig, miljøfiendtlig og dessuten fører til store rustskader på bilene.

Men Avinor vil ikke kritisere veivedlikeholdet. - Alt kan være overførbart, det er jo snakk om økonomi og miljø, sier Moen. - Men vi kan selvfølgelig samarbeide. Vi driver jo med det samme, understreker brøytelederen.

 
På forsiden nå