Ukrainsk kjempe på snarvisitt

Se verdens nest største transportfly ta av.

Saken oppdateres.

Mange la kanskje merke til flyet av typen Antonov 124 da det gjorde en lav innflygning over Trondheim før det satte hjulene i bakken på Trondheim lufthavn Værnes i 20-tiden søndag kveld.

- Vi tar oss av alt det praktiske med en slik flyankomst. Vi booker hotell til crewet og rekvirerer drivstoff, forklarer Ole Bakken, kunde- og driftsassistent i Røros flyservice.

Frakter oljeutstyr til Angola

Det ukrainske transportflyet har en besetning på 18 personer, og tok turen til Norge for å hente en maskindel.

- Det er snakk om noe oljerelatert utstyr laget på Møre. De skal frakte det til Angola, forklarer Bakken.

Antonov 124 er verdens største serieproduserte fly, og har også hatt tittelen verdens største fly, men nå er det «storebror» Antonov 225 som har den æren. Lillebror er likevel ingen lettvekter med sin lengde på 68 meter og vingebredde på 73 meter. Den kan frakte så mye som 150 tonn.

- Fin avveksling

For nøyaktig to år siden hadde Værnes besøk av den forrige Antonov 124-maskinen. I 2005 ble flyet brukt til å frakte nødhjelp fra Trondheim lufthavn Værnes etter jordskjelvet i Kashmir i Pakistan.

- Man ser at det er et stort fly. På vei inn så tar det en evighet før det lander. Det er det største flyet som er på Værnes med tanke på frakt, forklarer Bakken.

Kan sluke et 737

For at folk virkelig skal forstå dimensjonen, sier Bakken at et vanlig Boeing 737 uten vinger og hale lett får plass i en Antonov 124.

- Det er en del flyinteresserte som sitter og følger med, og de er godt orientert om når det lander og letter, forteller Bakken, som selv synes det er stas med det eksotiske besøket.

- Det er stor trivsel, og en fin avveksling i koffertbæringen, sier han.

Like før klokka 16.000 mandag ettermiddag forlot den ukrainske kjempen Værnes.

 
 
 
 
På forsiden nå