Børskule ble årets bedrift

Teknologibedriften Powel ASA har vært en kule på børsen, og ble i går kåret til Årets bedrift i Trøndelag.

Saken oppdateres.

- Det er utrolig trivelig på vegne av ledelse og ansatte å få en slik utmerkelse. Vi setter veldig stor pris på det, sier Jon Einar Værnes, administrerende direktør i Powel ASA.

Powel ASA er trolig en av de mest vellykkede knoppskytingene fra teknologimiljøet i Trondheim. Virksomheten vokste ut av forskningsmiljøet for noen år siden, og i høst ble aksjene i Powel notert på Oslo Børs. Selskapet leverer avanserte styringssystemer, først og fremst for elektrisitetsforsyning.

Kule på børsen

Powel ble notert på Oslo Børs i oktober. Dessverre for selskapet skjedde børsintroduksjonen på verst mulig tidspunkt, da børsen gjorde en kraftig dipp, med et fall på 15 prosent. Etter det har verdien på de børsnoterte selskapene igjen gått oppover. Bedriften ble tilført 45 millioner kroner i kapitalutvidelsen og børsintroduksjonen, men kunne fått 15-18 millioner kroner mer uten det kraftige børsfallet.

Etter kapitalutvidelsen har børsen igjen gått kraftig oppover, og Powel har vært en av vinnerne. Kursen på Powel-aksjen har steget fra 15 kroner ved introduksjon, og har denne uken vært handlet for 25 kroner. Denne kursen verdsetter trondheimsbedriften til nesten 500 millioner kroner. Også de ansatte i børs-nykommeren nyter godt av de siste ukers kraftige verdistigning. Om lag 100 ansatte eier til sammen ti prosent av aksjene i bedriften. De største eierne er Norsk Vekst (20%), Arendal Fossekompani (15%) og investeringsbanken Morgan Stanley (12%).

Satser i USA

- Norge og Sverige er vårt hjemmemarked, men vi satser nå ute, og har særlig forventninger til markedet i USA, forteller Jon Einar Værnes. Fra avdelingskontoret i St. Paul har Powel fått 80 kunder i USA. Kundene er nettselskaper innen elektrisitetsforsyning.

- Men det er et stort marked å ta av der borte, sier Værnes. I alt har selskapet om lag ett tusen kunder. I Norge og Sverige leverer bedriften også systemer for kontroll av vann og avløp.

Av 240 ansatte er om lag 110 ved bedriftens hovedkontor på Nidarvoll i Trondheim. Foruten Trondheim og St. Paul har selskapet kontorer i Victoria (Canada), Göteborg, Jönköping, Oslo, Bergen og Bryne.

Årets bedrift

Prisen Årets bedrift deles ut av Nordea og Næringsforeningen i Trondheim, og er delt ut 22 ganger tidligere. Prisen ble delt ut i Britannia i går på Næringsforeningens ukentlige fredagsmøte. De siste årene har følgende bedrifter fått prisen: Salmar, Britannia Hotel, De 3 stuer, Norfishing og Qfree.

Juryens begrunnelse

«Fra etableringen i 1996 med 37 ansatte fra Sintef Energiforskning og frem til i dag har Powel utviklet seg til å bli et internasjonalt konsern med rundt 240 ansatte. Powel har med sin virksomhet både utviklet og styrket næringslivet i Trondheim, og i så måte oppfyller de kriteriene for prisen Årets Bedrift på en særdeles god måte.

På ti år har Powel ASA også gått veien fra fagmiljøet på SINTEF/NTNU og helt til Oslo Børs, og de har gjennom fremragende arbeid med kommersialisering av teknologi skaffet seg en sterk posisjon i sin bransje.»

På forsiden nå