En gang skulle Fokus Bank bidra til at Trondheim ble landets finanssentrum. For åtte år siden ville Fokus Bank, Kreditkassen og Postbanken slå seg sammen til en storbank med hovedsete i Trondheim, også kalt «Postkassa». Etter at dette prosjektet ble torpedert, vant Danske Bank budkampen om Fokus. I mai 1999 sa Finansdepartementet ja til danskene.

- Oppkjøpet blir en reell tilvekst til byen, sa daværende ordfører Anne Katrine Slungård (H), og viste til at kravene i konsesjonen sørget for at Fokus ikke blir filial. Men nå er det nettopp filial banken ønsker å bli.

Uten styre

I dag er Fokus en selvstendig bank, registrert som et norsk allmennaksjeselskap. Når banken blir filial, forsvinner styre, representantskap og kontrollkomité. Med det forsvinner også trønderske næringslivstopper fra Fokus. I dagens styre sitter Grilstad-direktør Anton Jensen, og i representantskapet sitter Hans Petter Wist, Berit Kjeldsberg, Per Fr. Andersen og Harald Ellefsen.

Hovedkontor

Forrige måned vedtok styret i Fokus å søke Finansdepartementet, om tillatelse til å bli filial av Danske Bank. Konsesjonen fra 1999 krever at departementet nok en gang må si ja, dersom hovedkontoret flyttes eller banken filialiseres.

- Men Trondheimskontoret vil fortsatt være hovedkontoret til Fokus, selv om banken blir en del av Danske Bank, sier administrerende direktør Thomas Borgen. Men han ser at ordet filial er belastende.

- Derfor må vi fortelle kundene fakta. Dette har ingen betydning for verken ansatte eller kunder. Men jeg regner med konkurrentene vil bruke det i retorikken, sier Borgen.

Nye regler

Bakgrunnen for at Fokus ønsker å bli filial, er at det neste år innføres et nytt internasjonalt regelverk for bankene. Blant annet kommer nye regler for hvordan bankene skal vurdere risikoen ved utlån. Det nye regelverket favoriserer store banker, fordi det kreves mye dokumentasjon og avanserte modeller for å beregne risiko.

- Ved filialisering kan vi bruke Dansk Banks modell for risikovurdering, og da trenger vi også mindre egenkapital bak hver krone vi låner ut. De gir oss en glimrende mulighet til å vokse videre, sier Borgen.

I dag er det begrenset hvor mye penger Fokus kan låne ut til store næringslivskunder, men også det endres når banken blir filial.

- Når det bli ett selskap, blir det lettere for storkundene fordi de slipper å forholde seg til både Danske Bank og Fokus, sier Borgen

Shipping

Fokus Bank ønsker å satse mer på shipping, og har de siste to årene bygd opp en betydelig portefølje av kunder i dette markedet. I dag har ikke Fokus Bank tilgang til Dansk Banks shippingkunder, men som filial vil den få det.

- Norge har den beste shippingkompetansen i Norden, og nå vil vi bygge en shippingavdeling i Norge, sier Borgen. De som i dag jobber med dette markedet i Fokus, er ansatt i Oslo.

Fokus beholdes

Selv om Fokus nå blir helt dansk, så skal ikke navnet på banken endres.

- Fokus er et stort merkenavn som er bygget opp over mange år, sier Borgen. Søknaden om å omdanne Fokus til filial, skal sendes Finansdepartementet om ikke så lenge. Borgen regner med at banken kan være filial i løpet av de tre første månedene neste år.

Filialbestyrer: - Jeg vet ikke om jeg beholder tittelen, men funksjonen min beholdes, sier administrerende direktør i Fokus Bank, Thomas Borgen. Foto: SCANPIX