- Endelig gjeldfri. Foto: KIM NYGÅRD

Presenningen har dekket til obelisken utenfor hovedbygningen på Lade Gaard – Reitangruppens hovedkvarter og «kulturelle senter». På den er bedriftens verdigrunnlag inngravert, blant annet: «Vi skal være gjeldfri».

Gjestene ble tatt imot med korpsmusikk og champagne og det var Odd Reitan selv som ledet seremonien.

– I november 2001 kjøpte vi ut Reitan Narvesen fra børs, etter at undertegnede rett og slett hadde ombestemt seg. I den anledning måtte vi ta opp gjeld på nesten 3,6 milliarder. Siste rest av den ble nedbetalt 14. september, fortalte han, og understreket at det var med «ydmykhet, respekt og skam» de hadde brutt et av sine verdigrunnlag. Derfor «skammens presenning» som ikke skulle fjernes før pengene var betalt tilbake.

– Tas ikke frem igjen

Odd Reitan fortalte at presenningen hadde ført mye godt med seg, ettersom bedriften hadde jobbet hardt for å finne pengene som kunne fjerne den. De hadde alltid hatt kontroll på gjelden, forsikret han, og la til at bedriften aldri hadde hatt så stor organisk vekst som i de siste fem årene. Mulig blant annet på grunn av lave renter.

Reitan avkreftet at kjøpet av Hydro Texaco ville føre til at presenningen må tas frem på nytt. Dette fordi kjøpet førte med seg mye eiendomsmasse som nå skal videreutvikles og selges, og at dette så å si ville finansiere kjøpet. Det mellomliggende vil tilsvare «tre måneders kontantstrøm, og for det legger jeg faen ikke på presenningen igjen», slo han fast.

Han er foreløpig ikke sikker på hva Reitangruppens neste mål blir.

– Foreløpig har vi ikke annet mål enn å utnytte det vi har kjøpt gjennom Hydro Texaco, sier han til Økonomiadressa, og forteller at mange har uttrykt ønske om å samarbeide med dem uten at han vil utdype dette.

– Kjøpet har fått enorm oppmerksom både i inn- og utland, konstaterer han.

TV-ADRESSA: JODA, HAN ER MANGEMILLIARDÆR

Vil vokse uten lån

Det var sønnene som hadde æren av å fjerne presenningen – til lyden av trommevirvel og trompetfanfare – og Ole Robert Reitan forsikrer om at de heller ikke vil legge den på igjen.

– Jeg tror ikke det blir mye snakk om det nei, sier han til Økonomiadressa. Han understreker at låneopptaket har hjulpet de mye, men mener fremtidig vekst er mulig «uten å bryte verdigrunnlaget».

– Vi har store ambisjoner om å vokse videre, forteller han, og sier nye oppkjøp aldri er uaktuelt.

Sønnene dro vekk «skammens presenning» da Reitan-familien markerte at milliardgjelden var nedbetalt. Foto: KIM NYGÅRD
Foto: Kim Nygård