Pes med pelletskamin

Du sparer strøm, men ikke penger. Nå viser i tillegg ny forskning at det er en del pes med pelletskamin.

Saken oppdateres.

Trøndelags Forskning og Utvikling i Steinkjer har sett på erfaringene med pelletskamin. I 2003 gikk strømprisen kraftig opp, og det ble gitt tilskudd til kjøp av kamin.

En evaluering av tilskuddsordningen viste at mange hadde opplevd tekniske eller bruksmessige problemer. Likevel kom en ny tilskuddsordning i 2006, igjen for å få ned strømforbruket.

- Et klart flertall rapporterer at pelletskaminen har ført til reduksjon i el-forbruket, sier forsker Roald Sand, som nå har spurt de samme husholdningene som også ble spurt i 2003, om hvordan de trives med pelletskaminen, tre år etter.

Lite å tjene

Det er liten inntjening, selv om pelletskaminen ble innkjøpt nettopp for å unngå store regninger. Kaminen i seg selv koster rundt 30 000 kroner, og selv om husholdningene hadde en gjennomsnittlig reduksjon i el-forbruket på noe over 6900 kWh, så gjør el- og pelletsprisene at investeringene i beste fall gir marginal lønnsomhet, sier forskerne.

Dessuten: Å bruke pellets vil bare bli enda dyrere. Kraftverk og andre storforbrukere har lagt om til å bruke pellets, og dermed har det blitt knapphet på tilbudssiden. Dette har medført en prisoppgang på hele 60 prosent. Forskerne spår at dersom det ikke blir mer produksjon, så vil vi trolig få en lengre periode med høyere priser på trepellets.

Det er heller ikke enkelt å finne en pelletskamin som passer det norske hjemmet.

- Norge etterspør helt andre modeller enn hva man gjør i land hvor pelletskaminer er mer populære. Produsentene fokuserer naturlig nok på de sterke markedene i USA og Italia, og må få økte bestillinger fra norske importører før de lager kaminer for det norske markedet, sier Sand.

Kanskje er det derfor mange eiere av pelletskaminer oppgir at de har ulike tekniske og driftsmessige problemer.

Her er problemene:

Over 30 prosent av kaminbrukerne har problemer med støv og smuldring av pelletsen.

Hver fjerde opplever enten soting eller slaggdannelse i kaminen; en indikasjon på at forbrenningsprosessen ikke fungerer optimalt.

Flere har problemer med oppstart av forbrenning, enten etter lengre driftsstans eller et termostyrt opphold.

Ifølge forskerne vil behovet for påfylling av pellets, fjerning av aske og annen rengjøring og service, gjøre at en pelletskamin aldri vil nå opp på et bruksmessig komfortnivå som for eksempel en panelovn.

Et viktig salgsargument for pelletskaminer er at varmen kan termostatstyres gjennom døgn- eller ukesprogrammer. Men kun et fåtalls kaminer kan fylles med pellets til mer enn tre døgns drift.

- Sårbar ordning

- Forsker Roald Sand, vil du anbefale meg å kjøpe en pelletskamin?

- Dersom du ikke orker å styre med ved, og dersom du har hus av en viss størrelse, så er svaret ja. Men dersom du har leilighet, så er det like greit at det står på en panelovn, sier Sand.

- Tror du økningen i antallet pelletskaminer vil fortsette?

- Ja, men det vil gå sent. For forskningen har vist at ordningen ennå er sårbar. Det er kaminer på markedet som ikke er laget for det norske markedet, og det har gitt en rekke negative virkninger, sier Sand.

Men bare så det er sagt; Trøndelag Forskning og Utvikling konkluderer med at tilskuddsordningen ved kjøp av pelletskamin er vellykket. For til tross alle problemene og mangel på inntjening, så sier faktisk over 95 prosent av alle kamineiere at de vil anbefale andre husholdninger å kjøpe pelletskamin.

 
        
            (Foto: ANN IREN BÆVRE)

  Foto: ANN IREN BÆVRE

På forsiden nå