Det er de ansatte som eier Kantega, og som dermed har ekstra stor innflytelse på drift og utvikling. Høy tilfredshet med egen arbeidsplass er blitt en økonomisk suksessfaktor for IT-selskapet, som har lavt sykefravær og særdeles liten gjennomtrekk.

I fjor steg omsetningen med 30 prosent til vel 50 millioner kroner, og driftsmarginen endte på 18 prosent. Listen med de 100 beste arbeidsplassene i Europa blir utarbeidet på grunnlag av undersøkelser utført av Great Place To Work Institute i 29 land. Kantega deltok i år for første gang, og kom altså best ut av de helnorsk-eide selskapene.

Alle enige

– For oss er det et hovedmål at alle ansatte skal være fornøyde, sier adm. direktør Jon Øyvind Eriksen i Kantega i en kommentar til kåringen. I spørreundersøkelsen svarte absolutt alle Kantega-ansatte som ble spurt, at de mener ledelsen stoler på at medarbeidere utfører arbeid godt uten å titte dem over skulderen. Alle var også enige om at de får ressursene og utstyret de trenger til å gjøre arbeidet sitt.

Like unison er oppfatningen av ledelsen som ærlig og etisk korrekt i sin forretningsmåte. 97 prosent mener de blir tildelt mye ansvar, og at ledelsen aksepterer hendelige uhell og feiltagelser som del av arbeidet. Nøyaktig like mange synes det er hyggelig å jobbe i Kantega, og at medarbeiderne viser omsorg for hverandre.

Ferrari på topp

92 prosent mener de har mulighet til å ta fri når de synes de trenger det, og at medarbeiderne blir oppmuntret til å finne balanse mellom arbeids- og privatliv. Etter ett års ansettelse får alle Kantega-medarbeidere tilbud om å bli medeiere i bedriften, og dette benytter de fleste seg av.

Aller øverst på listen som over Europas beste arbeidsplasser som onsdag ble publisert i Financial Times figurerer den italienske bilprodusenten Ferrari. Høyt oppe står også det svensk-norske IT-selskapet SAS Institute. Sammen med Kantega er både nettportalen finn.no og den norske avdelingen av farmasiselskapet Pfizer oppført.

Tilfreds: Adm. direktør Jon Øyvind Eriksen er fornøyd med at Kantega er beste arbeidsplass i Norge. T.v. organisasjonssjef Marit Collin. Foto: STEINAR FUGELSØY
Høyst ordinært: Steinar Line og Harald Harald Stendal i Kantega (nærmest) har med babyene på jobb. Alle nybakte fedre i IT-selskapet velger forlenget svangerskapspermisjon. Foto: GLEN MUSK