Tiller slår ut Silicon Valley

Tyngdepunktet i Atmel-konsernet er flyttet fra California til Tiller. Mens virksomheten i USA bygges ned, ventes fortsatt sterk vekst i den trondheimsbaserte, som beskjeftiger 375 ansatte i inn- og utland.

Saken oppdateres.

Med adresse Vestre Rosten, Tiller, i komplekset som også er base for Heimdal Gruppen, er Atmel Norway etter hvert blitt større utenfor enn i Norge.

Mens 172 medarbeidere er knyttet til hovedkvarteret i Trondheim, har Atmel Norway-avleggeren i Frankrike 115 ansatte. Datterbedriften i Finland har 23, i Kina 25 og i morselskapets hjemland USA 15 ansatte. Aller siste tilvekst er en bedrift i India som innen utgangen av 2007 skal være oppe i 25 ansatte.

– Vi ser for oss tre store sentre i fremtiden – i Norge, Frankrike og India, sier skaperne av Atmel Norway, trondhjemmerne Vegard Wollan (39) og Alf-Egil Bogen (40), til Adresseavisen.

Mens hele det San José-baserte Atmel-konsernet måtte nøye seg med en omsetningsvekst på syv prosent fra 2005 til 1167 millioner dollar i fjor, slo Atmel Norway til med en økning på formidable 69 prosent – til 272 millioner dollar eller rundt regnet 1640 millioner kroner.

Nedtur for mor

Mor i USA klarte bare såvidt å holde tritt med den generelle markedsveksten i fjor. Etter årsskiftet har Atmel Corp. måttet konstatere målbar omsetningssvikt i forhold til i fjor. Virksomheten som ledes fra Trondheim, fortsetter derimot å vokse.

Nøyaktig hvor mye mor og datter Atmel har tjent det siste året, får Adresseavisen ikke vite. I likhet med en rekke andre børsnoterte teknoselskaper driver Atmel og sjekker sine opsjonsordninger, og så lenge disse forholdene ikke er avklart, blir økonomiske resultater ikke oppgitt. Ledelsen i det børsnoterte Atmel-konsernet har nå tatt konsekvensen av at den trondheimsstyrte virksomheten går så mye bedre enn den USA-baserte. Betydelige deler av morselskapet blir rett og slett bygget ned. Desto mer sentral blir Atmel Norways posisjon i konsernet. Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan snakker om «nye» Atmel som et mer effektivt og mer lønnsomt selskap.

Måtte ut av Norge

– Noen synes kanskje vi tar hardt i når vi snakker om fremtidsutsikter. Men vi har klart å levere det vi har lovet, tidligere også, smiler Bogen og Wollan. De minner om at Atmel Norway så sent som i 2000 passerte 50 millioner dollar i omsetning. Den magiske 100 millionersgrensen ble nådd i 2003. Så sterk vekst som i 2006 har den Norge-baserte virksomheten ikke hatt før.

– Så kraftig vekst hadde vi ikke klart å få til uten knoppskyting utenfor Norges grenser. Tilgangen på norske ingeniører er ikke god nok, sier de to sivilingeniørene som for tolv år siden dro til Silicon Valley og «snakket seg til» et møte med Atmel-ledelsen. Resultatet ble etableringen av en Atmel-bedrift i Tiller-landskapet noen omtaler som Silicon Hills. Parhestene Bogen og Wollan er i dag sidestilte «managing directors» i Atmel Norway.

Det er bitte små chips – mikrokontrollere – og tilhørende programvare Atmel har slik suksess med. Nær sagt alt som finnes av større selskaper innen telekommunikasjon og alskens forbrukerelektronikk står på kundelisten. Nå i det siste har leveranser til hvitevare-produsenter som Bosch, Siemens og Whirlpool gått rett til værs.

Sony og de andre

– Å ha mange kunder anser vi som en styrke. Sony er den aller største kjøperen av produkter fra oss, men står for godt under ti prosent av inntektene, forteller Vegard Wollan.

Nå som energisparing og miljøhensyn er blitt viktigere enn noen gang før, legger Atmel seg i selen for å levere produkter som begrenser strømforbruket. Det nye systemet for temperaturstyring av Nobø-ovner har Atmel-teknologi i seg. Q-Free i Trondheim, Elsafe og andre Lyng-bedrifter i Leksvik er andre lokale kunder.

Atmel Norway har ord på seg for å gå nye, utradisjonelle veier i markedsføringen av seg og sitt. Og konkurrentene følger «bjellesauen» i Trondheim. Siste grep er eget TV-studio på Heimdal. En nettside hvor kunder og andre interesserte kan ytre seg om Atmel-teknologien er forlengst blitt en knallsuksess, med over 10 000 besøk om dagen.

 
På forsiden nå