- Tror du jeg sitter her med en krystallkule, spør Bjørn Inge Haugan. Lederen for Innovasjonssenter Gløshaugen - inkubatoren - har blitt utfordret på å finne Trondheims neste suksessbedrift. Sist mandag ble ørepluggselskapet Nacre solgt til utlandet for 750 millioner kroner. Den neste suksessen kan bli klekket ut ved innovasjonssenteret som eies av NTNU, Sintef og Siva, og som skal legge til rette for gründere tilknyttet forskningsmiljøene i Trondheim.

Høster gevinst

To av bedriftene som har blitt «oppfostret» ved senteret, har allerede blitt solgt for store beløp: De fire gründerne i Falanx ble rike da prosessorbedriften ble solgt til britiske Arm Holding for 150 millioner, batteriteknologiselskapet Revolt forsvant til Sveits da nye eiere kom inn. I tillegg har flere andre Trondheims-selskaper blitt oppkjøpt den siste tiden: Dataselskapet Maxware ble solgt til tyske SAP for en ukjent sum, oljeserviceselskapet Reslab ble solgt til amerikanske Weatherford for 500 millioner kroner, og nå sist mandag ble altså Nacre solgt til Paris-baserte Bacou-Dalloz for 750 millioner kroner - de norske investorene hadde til sammenligning spyttet inn 60 millioner i selskapet.

En spådom

Haugan kvier seg for å spå hvilke selskaper som fanger internasjonal oppmerksomhet neste gang, men nevner flere som i dag er i inkubatoren, blant annet brønnselskapet Resman og New Index. Sistnevnte vant nettopp Pirellis internasjonale IKT-pris for sin «interaktive tavle». - Og Crusin er et svært spennende industrielt prosjekt for regionen, sier han. Selskapet har utviklet en ny smeltedigel til solcelleformål. Det revolusjonerende er at diglene kan brukes mer enn én gang. - Der har vi ikke hørt sist ordet ennå, sier Haugan, som peker på én årsak til at det er lettere å bygge opp nye selskaper i Trondheim nå enn tidligere:

Plukker vinnere

- Pengene sitter løsere, sier han. Det er større investorkapasitet på plass i byen. Et eksempel på det er Sinvent som er Sintefs verktøy for å kommersialisere ideer fra deres forretningsvirksomhet. Gjennom datterselskapene Sinvent Venture og Sintef Venture har de 155 millioner i forvaltningskapital som er øremerket for dette formålet. Sintef Venture henter ut en saftig gevinst etter salget av Nacre og Sinvent-sjef Anders Lian sier de har endret investeringsstrategi. - Vi konsentrerer oss om færre selskaper, slik at vi kan putte flere ressurser bak hvert enkelt, sier han. Han er ikke redd for å peke på nye vinnerselskaper: Vannrenseselskapet Ecowat, bioteknologiselskapet Biosergen, og - igjen - Resman og Crusin, er alle selskaper Sinvent har investert i.

- Unik teknologi

Et annet selskap som forsøker å skape kommersielle suksesser på skuldrene av forskningsmiljøet i byen er Proventure Seed. Såkornfondet ble etablert i fjor høst, og med 335 millioner i forvaltningskapital skal de gå inn i selskaper som kan slå an internasjonalt. - Det første vi ser etter er unik teknologi, sier daglig leder Herbjørn Skjervold. De har hittil sett på 80 prospekter - i fem av dem har de gått inn med penger, blant annet Pirelli-vinneren New Index. - Alle våre bedrifter kan bli et nytt Nacre, men det er ikke sikkert at de blir det, sier Skjervold. Fondet går inn med penger allerede i forsknings- og utviklingsfasen og utsetter seg dermed for høy risiko. Til gjengjeld utøver de et aktivt eierskap. - Våre rådgivere er skilt ut i Proventure Management, og de har ukentlige møter med selskapsledelsen, sier han. I tillegg til teknologien ser Proventure etter skalerbare forretningsmodeller og et godt gründerteam. I tillegg må selskapet ha en «exit-strategi». - På ett tidspunkt er det bedre om noen andre overtar, som i tilfellet Nacre. Spørsmålet er hvem som er den riktige eieren til enhver tid, sier Skjervold. Bjørn Inge Haugan er enig. - På en måte er det trist at et spennende selskap forsvinner, sier han. På den annen side kan sterke utenlandske eiere bidra til å styrke aktiviteten i Trondheim.

- Aktive eiere

- I dag er det oppunder 50 ansatte i gamle Falanx, som i dag er Arm Norway, minner han om. Det statseide investeringsfondet Argentum har indirekte hatt eierandeler i flere av bedriftene med utspring i forsknings- og teknologimiljøet i Trondheim, blant annet gjennom Trondheims-baserte Viking Venture som høstet en enorm gevinst da Nacre ble solgt.Administrerende direktør Joachim Høegh Krohn mener disse selskapene er bevis på at aktive eiere skaper større verdier enn passive. - Vi ser at venturekapital er en innsatsfaktor som har bidratt veldig positivt, sier han.