Trøndelags rikeste

Odd Reitan troner suverent på toppen over Trøndelags rikeste personer.

Saken oppdateres.

Det viser listen over landets 400 rikeste personer som er satt sammen av bladet Kapital.

Suveren

Med en formue på 14,4 milliarder kroner tar Odd Reitan sjetteplassen på den totale listen som toppes like suverent av tankreder John Fredriksen. Sistnevntes formue har i løpet av det siste året økt til 55,5 milliarder kroner, og han er langt foran Stein Erik Hagen (24 mrd.) og Olav Thon (20,8 mrd.) på andre og tredjeplass

Bladet gjør det klart at de ser på familieformuer og at formuen tillegges den som har kontrollen over verdiene. Derfor kommer ikke Reitan-sønnene Ole Robert og Magnus med blant de 400.

LES OGSÅ: HER ER NORGES RIKESTE

Etter Reitan skal man lete en stund før man finner neste person med bostedsadresse i Trøndelag.

Det er laksegründer Gustav Witzøe som fortsatt kontrollerer rundt halvparten av aksjene i oppdrettssuksessen Salmar. Da selskapet ble børsnotert i mai ble Witzøes eierandel priset til rundt to milliarder kroner, men Kapital legger på en milliard på formuen hans.

Oppover

Raketten på den trønderske listen er skipsreder Ole T. Bjørnevik som ifølge Kapital har en formue på 1,9 milliarder – opp fra 670 millioner året før. Gründeren bak Taubåtkompaniet og Boa-gruppen nevnes stadig oftere i finanspressens artikler, og sammen med Odd Reitan har han blant annet vekket til live den gamle stoltheten Nordenfjeldske Damskibsselskap. Tidligere i sommer ble han forsidestoff da han lette etter sine bortkomne jakthunder med privathelikopter.

Fjerdemann på listen er kjøpmann Trond Lykke med en formue på halvannen milliard. Det er samme tall som i fjor – årsaken er kanskje dårligere lønnsomhet i Bunnpris-kjeden. Sønnene har større eierandel i holdingselskapet I K Lykke, men far Trond sitter fortsatt med over halvparten av de stemmeberettigede aksjene.

I t-skjorte

Eiendomsbaron Ivar Johannes Koteng tar femteplassen på «trønderlisten». Uformelle Koteng – han trives best i t-skjorte og dongeribukse – har bygd seg opp til å bli Trondheims nest største eiendomsbesitter, og onsdag kunne han innkassere enda en seier da kulturminister Trond Giske annonserte at det nye rocksenteret skal høre hjemme i Mellageret på Brattøra. Det eier Koteng sammen men Entra og Utstillingsplassen. I hjembygda Åfjord er han også engasjert i skjellproduksjon.

Videre på lista finner man Fische-arving Stig Roar Fische, Lynggruppens sjef Ragnar Lyng, Q-Free-gründer Kai Bogen og eiendomsinvestor Gunnar Heglund.

På tiendeplass kommer Terje Roll Danielsen som er den eneste av de forannevnte som er ny på Kapitals liste. Finansmannen og eiendomsutvikleren er mest kjent som en av utbyggerne av Nedre Elvehavn , men har også kommet i søkelyset på grunn av sin investering i Adresseavisen. Der er han nå nest største eier.

Vollvik «fattigere»

Av andre med midtnorsk tilknytning er det romsdalingen Lars Wenaas som kommer høyest. Han eier blant annet Vassfjellet skisenter og har ifølge Kapital økt sin formue med 1,2 milliarder kroner det siste året – til 4,4 milliarder. Det holder til en 32. plass på listen.

Den utflyttede trønderen Erik Must (2,9 mrd.) kommer også høyt oppe, i tillegg til Lars Wenaas' bror Nils (1,95 mrd). Dagligvaregründerne Stig Jacobsen og Erik Berg fra Molde er begge gode for 850 millioner kroner, mens Torgeir Mjør Grimsrud (620 mill.) satt igjen med en god slump penger etter salget av HÅG.

Finanskjendisen Ola Mæle (600 mill.) fra Oppdal er faktisk ny på Kapitals liste, men Idar Vollvik fra Roan er en av de få som klart å redusere sin formue det siste året – fra 800 millioner kroner til 600 millioner.

Her er Trøndelags ti rikeste (det første tallet angir totalplasseringen på Kapitals liste. Deres formue på fjorårets liste står i parentes):

6. Odd Reitan, 14,4 mrd. (10,7)

49. Gustav Witzøe, 3 mrd. (2)

78. Ole T. Bjørnevik, 1,9 mrd. (670 mill.)

101. Trond Lykke, 1,5 mrd. (1,5)

223. Ivar Johannes Koteng, 700 mill. (550)

297. Stig Roar Fische, 550 mill. (380)

297. Ragnar Lyng, 550 mill. (400)

297. Kai Bogen, 550 mill. (450)

340. Gunnar Heglund, 490 mill. (330)

357. Terje Roll Danielsen, 460 mill. (ny)

 
 
På forsiden nå