Eks-Fesil-sjef dømt for grov korrupsjon

Den tidligere Fesil-sjefen Sigbjørn Brevik ble i dag dømt til tre års fengsel i den såkalte «hestevognsaken».

Saken oppdateres.

Rana tingrett finner at Brevik bør dømmes til fengsel i tre år for grov korrupsjon og brudd på blant annet regnskapsloven, merverdiavgiftsloven, ligningsloven og bokføringsloven.

– Jeg er tilfreds med at tingretten er enig i at de domfelles for grov korrupsjon. I utgangspunkt er tingrettens bedømmelse av korrupsjonsforholdet strengt, men jeg vil vurdere om det er grunnlag for å anke, sier aktor, statsadvokat Hilde Stoltenberg.

Hestevogn

I 2005 kjøpte Sigbjørn Brevik som da var sjef for smelteverkskonsernet Fesil en ekslusiv kombinert bobil og hestehenger. Denne skal ha blitt fakturert selskapet til en venn, Jarle Losvik i Mo Bygg og Anlegg (MBA).

Ifølge tiltalen ble hengeren kamuflert via en fiktiv avtale om leie av brakkerigg mellom Fesil Rana Metall og MBA. Rana Metall betalte deretter to fakturaer på nærmere 400 000 kroner til MBA. Påtalemyndigheten mener dette i realiteten var betaling for hengeren, og at de tiltalte direkte eller indirekte var med på de ulovlige transaksjonene.

Den tidligere eieren og daglig lederen i MBA, Jarle Losvik, ble av retten dømt til fengsel ett og tre måneder for grov korrupsjon og brudd på flere regnskapsbestemmelser.

Tidligere verksdirektør Bengt Lydersen og tidligere økonomidirektør Ståle Indregård ved Fesil Rana Metall begge ble dømt til ti måneders fengsel for medvirkning til grov korrupsjon og brudd på regnskapsbestemmelser. De var begge tiltalt for å ha vært med på, eller medvirket til, å registrere de uriktige regnskapsopplysningene i forbindelse med importen av hestehengeren.

En siste tiltalt ble dømt til fengsel i seksti dager for brudd på ligningsloven og merverdiavgiftsloven.

Frifunnet

Brevik ble derimot frifunnet for grov utroskap i forbindelse med overføringer til Mo Il. Overføringene ble bokført som sponsing, men ifølge tiltalen var det i realiteten nedbetaling av idrettslagets gjeld. Han slipper også å betale erstatning til sin tidligere arbeidsgiver Fesil.

Indregård ble i likhet med Brevik frifunnet for regnskapsforholdene knyttet til Mo Il.

Da rettssaken startet sa Brevik seg skyldig i tre av åtte tiltalepunkter, nemlig brudd på merverdiavgiftsloven, regnskapsloven og ligningsloven.

Han nektet derimot straffskyld på tiltalepunktet om grov korrupsjon, i likhet med Losvik og de to tidligere lederne i Rana Metall.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå