Erobrer søppel-Norge

SNÅSA: Norsk Navigasjon er i ferd med å erobre søppel-Norge med sitt GPS-verktøy. Satsing i andre land står for tur.

Saken oppdateres.

Fra 1. oktober er Norsk Navigasjons satellittverktøy for avfallsbransjen et hjelpemiddel for å hente søpla hos 60 000 innbyggere og noen tusen bedrifter i Sør-Trøndelag og på Nordmøre.

– Dette er vårt gjennombrudd, sier Jan Ivar Sandnes om kontrakten de har fått med det interkommunale avfallsselskapet Hamos. Sandnes er daglig leder og medeier i Norsk Navigasjon AS. Med ulike produkter basert på satellittposisjonering (GPS) har selskapet gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt.

Bedre kvalitet og service

Fra basen i Snåsa greide Norsk Navigasjon det «umulige» da de ble størst i Norge på salg av håndholdte GPS-enheter.

Men det er andre produkter som skal gi de store pengene til eierne i Norsk Navigasjon i Snåsa. GPS-basert utstyr for å gjøre avfallshenting enklere og mer effektiv er ett av dem.

Det interkommunale avfallsselskapet Hamos tok i bruk utstyret i full skala i sommer for sine ni kommuner fra Skaun til Frøya, og utvidet enda mer da de nylig fikk ansvar for avfallshåndtering på Fosen.

– Vi kan gi bedre kvalitet og servicenivå med dette verktøyet, sier Torbjørn Evjen, daglig leder i Retura HK AS, som er entreprenør for Hamos. Trondheim Renholdsverk planlegger også å ta i bruk GPS-verktøyet.

«Then we take...»

Arbeidet med systemet startet i 2004, da Steinkjer var pilotkommune. Nå er satellittnavigasjonen integrert med avfallsselskapets fakturasystem, og bidrar til enda mer effektivisering av tjenester.

– Dette har tatt oss lang tid, men nå er vi i gang og vi er klar til å levere systemet til hele landet, sier Jan Ivar Sandnes. Snåsa-bedriften har avtaler med noen avfallsbedrifter på Østlandet og i Nord-Norge, foruten satsingen i Trøndelag. Sandnes mener det norske markedet har en verdi for Norsk Navigasjon på om lag 20 millioner.

– Men vi har ikke tenkt å stoppe innenlands. Når vi har erobret Norge, er vi klar til å satse internasjonalt, sier Sandnes. Innovasjon Norge har fått i oppdrag å vurdere markedet for avfallsselskaper i Danmark, Sverige, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Norsk Navigasjon vurderer å skaffe seg en internasjonal partner før de satser utenfor Norges grenser, men har så langt ingen i kikkerten.

GPS-verktøyet for avfallsselskapene drives fra en sentral i Trondheim. Sentralen sørger for at sjåføren på en avfallsbil hver morgen har kjørerute med oppdatert oversikt over alle avfallsdunker.

Norsk Navigasjon hadde i fjor en omsetning på vel ti millioner kroner. Sandnes mener at bedriften om tre år har doblet til 20 millioner. Selskapet har 12 ansatte.

På forsiden nå