Delte meninger om oljefusjon

Trondheims oljemiljø er avventende til nyheten om at Norges nest største oljeselskap vil få sitt hovedkvarter i byen.

Saken oppdateres.

Når fusjonen mellom Pertra og DNOs norske virksomhet. Det betyr at Norges nest største oljeselskap, med 17 lisenser på norsk sokkel, skal styres fra Trondheim.

– Vi har gode relasjoner til begge selskaper, men vi har et godt forhold til selskaper i Houston og Singapore også, sier finansdirektør Svein Knudsen i EMGS.

– Ingen negative

Oljeserviceselskapet har gjort suksess med sin egenutviklede metode for å finne olje og gass under havbunnen ved hjelp av elektromagnetiske bølger, men Knudsen er usikker på hva fusjonen vil bety for oljemiljøet i Trondheim.

– Jeg kan ikke se noen negative, men jeg kan se noen positive effekter, sier Knudsen. Det avhenger etter hans syn av én ting:

– Selskapene som etablerer seg her bør ha en teknologisk fundamentert strategi. Da er det lurt å ligge i Trondheim. Her ligger vi langt fremme – ikke bare innen petroleumsteknologi, men også innen maritimt og offshore, sier han.

Han understreker likevel at oljemiljøet i byen vil være minimalt sammenlignet med Stavanger, Oslo og Bergen.

– Men det er interessant at aktiviteten også flytter seg nordover, sier han.

Liten endring

Heller ikke finansdirektør Erik Evjen i Teekay Petrojarl venter seg en dramatisk omveltning etter nyheten om fusjonen.

– Vi har registrert nyheten, men det synes ikke som om det blir noen store organisatoriske endringer. Ved første øyekast ser det ikke ut som om det får noen store konsekvenser, sier han.

– Viktig nasjonalt

Administrerende direktør i Sintef Petroleumsforskning, May Britt Myhr, er mer positiv til ringvirkningene det kan skape.

– Pertra har vært veldig klare på hvor viktig samarbeidet med det teknologiske miljøet i Trondheim har vært, sier hun. Nå tror hun det kan føre til enda mer samarbeid.

– Det er også viktig i nasjonal sammenheng for å løfte det opp litt. Pertra har vært veldig aktive i letingen på såkalte modne felt, og jeg regner med at det vil bli forsterket. Det er viktig ettersom det letes for lite i dag, sier hun.

Myhr mener det for alvor begynner å etablere seg en såkalt «oljeklynge» i Trondheim.

– Ja, og det er veldig spennende å se, sier hun.

På forsiden nå