Adressa kan bli storeier i nord

En avtale mellom Medietilsynet og Schibsted åpner for at Adresseavisen kan bli storeier i Nord-Norges største mediekonsern.

Saken oppdateres.

Den bitre dragkampen mellom Schibsted og Medietilsynet om Media Norge har paradoksalt nok gitt Adresseavisen en sjelden mulighet til å ekspandere. Uansett utfall av Media Norge-striden, har Schibsted nemlig gått med på å halvere eierandelen på 80 prosent i Harstad Tidende Gruppen (HTG).

HTG kontrollerer et trykkeri, fem avishus og to tv-stasjoner i Troms og Nordland, og er storeier i regionens nest største avishus, Avisa Nordland i Bodø. Til sammen har de seks avisene 210 000 lesere og et opplag på drøyt 66 000.

Interessert

Adresseavisens konsernsjef Per Axel Koch legger ikke skjul på at det kan bli aktuelt å vurdere en ekspansjon nordover.

– Vi har tidligere sagt at Harstad Tidende Gruppen er et interessant mediekonsern, og denne avtalen endrer ikke på det. Vi er alltid på søken etter muligheter til å ekspandere vår virksomhet. Om det er grunnlag for en avtale, er det alt for tidlig å si noe om, sier han.

Helt uavhengig av den pågående dragkampen mellom Schibsted og Medietilsynet, innledet Adressa-konsernet og HTG i oktober samtaler om et mulig samarbeid innen elektroniske medier, ifølge Koch. I tillegg til it-drift, kan det bli snakk om både redaksjonelt og kommersielt samarbeid.

– Vi har konsentrert oss om det digitale fordi det gir størst muligheter for samarbeid, sier Adressa-direktøren.

– Både når det gjelder utvikling og kommersielle løsninger kan det være interessant å inngå i større strukturer, supplerer Rolf A Erstad, disponent i Harstad Tidende Gruppen.

– Adressa kan bli bra

Erstad er svært forsiktig med å antyde hva slags eier(e) han ønsker seg når Schibsted selger aksjeposten på knapt 40 prosent.

– Men jeg er rimelig sikker på at Schibsted ønsker seg langsiktige eiere. Jeg vil anta at Adressa er blant de mulige kjøperne, og det kan bli en bra løsning, sier han.

HTG omsatte for 272 millioner kroner i fjor, og overskuddet endte på 21 millioner før skatt. Enkle tommelfingerregler priser en eierandel på 40 prosent til rundt 80 millioner kroner, men på grunn av den strategiske verdien kan salgssummen bli en god del høyere.

Erstad understreker at Adresseavisen må regne med hard konkurranse når aksjene legges ut for salg. Det vil skje «innen rimelig tid»etter at den endelige Media Norge-dommen fra Klagenemnda for eierskap i mediene foreligger om et par måneder.

Stinn av cash

Foreløpig er det bare den mektige medieinvestoren Odd R. Øie som har gått åpent ut og flagget sin interesse for HTG. Han er stinn av kontanter etter å ha solgt aksjer for 85 millioner kroner i Stavanger Aftenblad til nettopp Schibsted.

Øie, som også er aksjonær i Adressa, besvarte ikke Adresseavisens henvendelser i går.

På forsiden nå