Nye muligheter: Direktør og produktansvarlig Oddvar Johansen ser sjansen til større vekst og enda bedre utvikling for Intra under nytt, spansk eierskap. Foto: KJELL A. OLSEN

Trondheimsfamilien Tegnander har til nå vært dominerende på eiersiden i Intra Holding. Agnar Tegnander (78) var styreleder helt frem til salget ble spikret sist torsdag. Egil Tegnander (50) fortsetter som administrerende direktør, broren Tor Tegnander (46) som salgs- og markedsdirektør.

– Vi ble for små i forhold til konkurrenter, leverandører og kunder. Når vi valgte å selge, var det ganske enkelt fordi vi tror dette er den beste løsningen for bedriften. Ikke minst tror vi Intra vil ha nytte av det omfattende distribusjonsnettet Teka har, sier Egil Tegnander til Adresseavisen.

Litt vemodig innrømmer han det er å gi slipp på eierkontrollen Tegnander-familien så lenge har hatt over Intra. Agnar Tegnander har vært knyttet til virksomheten i 56 år. For sin egen del ser Egil Tegnander frem til å lede virksomheten under nye eiere.

Senior skyver etter

– Teka Industrial SA er et selskap som ønsker å eie oss, og ikke minst ta vare på det Intra har bygget opp i løpet av 60 år. Dette vil bringe konsernet videre. Jeg ser på eierskiftet som en unik mulighet til å nå et langt større marked, økt salg, bedre innkjøp og større investeringer, sier styreleder Agnar Tegnander.

Intra var opprinnelig en trondheimsbedrift, men på slutten av 1980-tallet ble virksomheten flyttet fra Buran til Storsand i Malvik. Ved siden av enheten i Malvik omfatter konsernet fabrikkene Intra Mølntorp i Sverige og Juvél i Danmark samt egne salgsselskaper i Polen og Tyskland. Hele gruppen har 229 ansatte og en årsomsetning på vel 320 millioner kroner.

I Skandinavia er Intra ledende som produsent av kjøkkenvasker, servanter, sanitærprodukter og minikjøkken i rustfritt stål. Produktene blir solgt over hele verden, men det største utemarkedene er USA, Tyskland og Finland.

Giganten Teka

Teka har stort sett de samme produktene som Intra, men opererer i andre geografiske markeder og er sterkere til stede enn Intra – bortsett fra i Skandinavia.

Med 27 fabrikker i 13 land, 5200 ansatte og en årsomsetning på nærmere ti milliarder kroner spiller Teka i en annen divisjon enn det norske konsernet som nå er oppkjøpt.

Men Skandinavia har til nå vært en hvit flekk på Teka-kartet. Samtidig som konsernet med base i Santander i Nord-Spania får innpass her, får Intra adgang til et salgsnett som spenner over det meste av verden.

– Vi får tilgang til helt nye markeder, og jeg ser for meg en spennende utvikling for Intra. Min spådom er at Malvik-fabrikken, som jo er blitt veldig god etter betydelige investeringer, kommer til å vokse, sier direktør og produktansvarlig Oddvar Johansen (64) til Adresseavisen.

Det store flertallet av de 76 Intra-ansatte i Malvik har latt seg overbevise om at eierskiftet vil være til det beste for bedriften. De ble orientert om salget i et allmøte fredag.

– Litt blandede følelser gjør seg nok gjeldende, men vi tror vel dette skal gå bra. At Egil Tegnander fortsetter som daglig leder, ser vi som et stort pluss, sier klubbleder Svein Egil Sæther (32) til Adresseavisen.