Orket ikke mer i DN

Journalist Torgeir Anda orket ikke tanken på 15 år til som reporter på et nedbygd lokalkontor i Trondheim. Nå slutter han i Dagens Næringsliv for å jobbe med informasjon for Det norske oljeselskap.

Saken oppdateres.

Anda er intens og hardtslående. Næringslivsledere både frykter og liker ham. Han overtar gjerne en pressekonferanse og på tomannshånd snakker han intervjuobjektene inn i det sporet han vil ha dem. Nå snakker han om seg selv og er verken rappkjeftet eller manipulerende. Faktisk er han opptatt av å bli oppfattet som både ydmyk og vennlig.

– Jeg er ikke viktig i denne sammenhengen. Dagens Næringsliv kommer til å klare seg utmerket og den som overtar jobben etter meg, vil sikkert klare seg bra. Men jobben har endret seg såpass mye at for meg var det på tide å finne noe nytt å gjøre.

– Kanskje kan det til og med være bra for både meg og avisa.

Vekker oppsikt

Hvorfor slutter en 52 år gammel seniorjournalist frivillig i det han selv kaller Norges nyttigste avis? Som det begrunnende og analytiske mennesket han er, skrev han en lang redegjørelse og sendte som e-post til kolleger. Det tok ikke lang tid før vi i andre aviser også leste den.

LES OGSÅ: BEKLAGER AT ANDA SLUTTER

I teksten som både i innhold og omfang er en innsynartikkel verdig, redegjør han for distriktskontorenes vekst og fall i Dagens Næringsliv. Hvordan børs og finans har overtatt for det meste av stoffet fra utenfor-Oslo. Hvordan personer og personkonflikter er blitt viktigere enn kompliserte struktursaker. Og hvordan debatten internt i eget hus om hvordan man kan gjøre journalistikken bedre så å si er blitt borte i løpet av de 21 og et halvt årene han har jobbet der. For å nevne noe.

– Vi bygde opp Dagens Næringsliv på nærkontakten med produserende bedrifter kysten rundt. Der ser virkeligheten ofte annerledes ut enn i finansmiljøene i Oslo. Børsfallet som alle virker opptatt av for tiden, er ikke like stort samtaleemne ute i distriktene. Livet og produksjonen går videre sin vante gang.Han bruker både pekefingeren og en skarp jærstemme til å understreke at Dagens Næringsliv vil fortsette å være en god avis og en suksess. Likevel mener han den blir stadig mer navlebeskuende.

– Vi har bygd kraftig opp i Oslo samtidig som det er skåret hardt ned ute i distriktene. Da jeg startet, var en tredel av alle journalistene ansatt på utekontorene. I dag har magasinet D2 flere journalister enn alle utekontorene til sammen. Og da er de som jobber utenriks tatt med.

Det havner også på argumentlista for den stadig økende resirkuleringen i Oslo-journalistikken.

– Du ser det også i NRK og TV2. Kjendiser, gjerne fra eget mediehus, brukes igjen og igjen. Henter de noen fra distriktene, er det gjerne for å gi det et morsomt preg eller for å være krydder i sendingen.

Torgeir Anda er ikke uenig i personifiseringen i journalistikken, så lenge den brukes med en smule innsikt.

– Hvis man kombinerer det med viktige spørsmål eller kobler det til viktige endringer kan det til og med være bra.

Oslo-dominansen i mediebildet mener han burde være god grunn til at Dagens Næringsliv velger motsatt vei. I stedet registrerer han at det blir stadig mer stoff skrevet mot et relativt smalt miljø i hovedstaden.

«Nedbyggingen av distriktene i DN kommer ikke av økonomisk nød eller tilfeldigheter. Det er tydelig et bevisst valg, som aldri er skikkelig begrunnet» skriver han i sin egen begrunnelse.

Flere pliktløp

Seniorjournalister er ofte i posisjon til å jobbe lenge med tyngre saker. Den posisjonen fikk Anda av Kåre Valebrokk og har den fortsatt. Men han innser at det blir stadig vanskeligere med én nyhetsjournalist igjen i Trondheim i tillegg til én som jobber med feature uten å være begrenset til regionen.

– Jeg merket det allerede da jeg kom tilbake i 2003 etter fire år som korrespondent i Brussel. Det blir flere børsnoterte selskap, flere kvartalsmeldinger og flere faste sider.

For ikke mange årene siden var det tre journalister som jobbet med nyheter i Dagens Næringslivs Trondheims-redaksjon. Den gang varierte arbeidsoppgavene mellom dag-til-dag saker og graving og fra saker med midtnorsk perspektiv til nasjonale felt. Hans etterkommer vil få nok å gjøre med å dekke saker fra Midt-Norge. Det frykter Anda vil føre til et mareritt av pliktløp og for lite tid til den grundige, kritiske og undersøkende journalistikken.

– Mediesentraliseringen er et demokratisk problem. Perspektivet til store deler av landet kommer ikke frem der beslutningene blir tatt.

Kommunikasjon

Anda vurderte aldri å søke om permisjon fra Dagens Næringsliv. Avgjørelsen ble tatt allerede da sjefredaktør Amund Djuve gjorde det klart at det bare ville bli igjen én nyhetsjournalist i Trondheim. Han sa opp stillingen og har leid seg ut til Det norske oljeselskap i Trondheim for ett år og for å jobbe med kommunikasjon.

– Jeg har tenkt på det man kaller løpegutt for næringslivet. Hvis man bare baserer sin journalistikk på informasjon fra bedriftene, hvem er det som egentlig er løpegutten, spør han retorisk.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå