Reitan tapte for dansker

Reitan-selskapet YX Holding tapte rettssaken mot danske Finansgruppen. Nå venter et erstatningskrav i hundremillionersklassen.

Saken oppdateres.

Trondheim tingrett mener YX Holding er erstatningsansvarlig etter at de gikk bort fra en salg- og tilbakeleieavtale med det danske eiendomsselskapet Finansgruppen, etter kjøpet av bensinstasjonskjeden HydroTexaxo i 2006.

Danskene saksøkte Reitan-selskapet for kontraktsbrudd og fikk fullt medhold av retten.

– Medfører erstatningskrav

Tingretten har ikke vært i tvil om resultatet, og gir ikke YX Holding medhold i noen av de grunnene de påberoper seg for å kunne gå bort fra avtalen.

– Dette medfører erstatningsansvar for det tap saksøkeren er påført og vil påføres som følge av kontraktsbruddet, skriver dommeren.

Selve erstatningssummen skal behandles i en egen rettssak, men YX Holding blir dømt til å betale 944 261 kroner i saksomkostninger til det danske selskapet.

Vant på bortebane

Finansgruppens grunnlegger, Jesper Tullin, er ikke overrasket over utfallet.

– Nei, det var som vi hadde forventet, men en er alltid litt usikker når en er bortebane, sier han til adressa.no.

Direktør for forretningsutvikling i Reitan Servicehandel, Magnar Møkkelgård, sier de vil ta seg tid til å studere dommen.

– Men sannsynligvis kommer vi til å anke, sier han.

Dette er bakgrunnen for saken:

YX Holding kom inn i Reitan-familiens konsern i 2006 som følge av oppkjøpet av bensinstasjonskjeden HydroTexaco. Gjennom kjøpet overtok de 750 betjente og ubetjente bensinstasjoner Norge og Danmark.

Før oppkjøpet inngikk Reitangruppen en avtale om salg og tilbakeleie av 215 bensinstasjonseiendommer med det danske eiendomsselskapet Finansgruppen.

Salget ble avlyst etter at Reitan fikk hånd om bensinstasjonene, og danskene mener Reitan-selskapet har et erstatningsansvar for det de sier er et brudd på kontrakten. Reitan-selskapet mener derimot at en tidligere rammeavtale mellom partene regulerte for de økonomiske konsekvensene ved en slik situasjon.

Danskene har varslet et erstatningskrav i størrelsesorden 600 millioner kroner hvis de vant saken.

 
 
 
På forsiden nå