Produksjonen ved Ola Onsøyen Trappefabrikk på Leinstrand legges ned. Eieren mister dermed god håndverkskompetanse mener produksjonssjef Per Ivar Løvseth (til venstre) og tidligere daglig leder Jan Øyen. Foto: TERJE VISNES

– Jeg er lei meg for at det er slutt. Det er en del følelser i dette, sier Jan Øyen.

Han var 23 år da han i 1972 overtok som sjef i trappefabrikken etter sin svigerfar, grunnleggeren Ola Onsøyen. Fabrikken har siden like etter slutten på andre verdenskrig laget trapper med basis i tradisjonelt håndverk.

Nå velgeren eieren, Hagen Treindustri i Stryn, å legge ned produksjonen. Elleve ansatte mister jobben.

25 prosent ned

I fjor høst produserte Hagen Treindustri i snitt 145 trapper i uken. Nå har det falt til et snitt på 110, en nedgang på nesten 25 prosent.

Ved fabrikken på Klett har man ferdigstilt 15 prosent av den totale trappeproduksjonen i konsernet, og administrerende direktør John Herman Foss Hagen i Hagen Treindustri sier de nå må tilpasse kapasiteten til etterspørselen.

– Vi legger ned selve produksjonen i Trondheim, men satser videre på service, montasje og trappestudio, sier Hagen.

Konsernet selger både til privatpersoner, små byggmestere og entreprenører. Det er særlig etterspørselen fra nybyggingsmarkedet som har sviktet.

– Nedgangen i salget begynte allerede i fjor sommer, men da hadde vi store ordrereserver å gå på. I år har den gradvise nedgangen fortsatt, sier Hagen.

Tøft marked

Nå har de ansatte i produksjonen begynt å se etter nye jobber. To stykker hadde egne firma ved siden av og har allerede sluttet. To andre er i aldersgruppen som kan gå av med Afp. De andre må ut og konkurrere i et arbeidsmarked på nedtur.

Produksjonssjef Per Ivar Løvseth har vært i kontakt med andre trevareprodusenter, men har ikke lyktes med å få overflyttet folk. I tillegg har de kontaktet vikarbyråer og hatt besøk av NAV.

– Med den totale nedgangen i byggebransjen, så ser det vanskelig ut, sier Løvseth.

Oppsigelser og omsetningsfall

Daglig leder Tor Gustav Wikan ved Lian Trevarefabrikk på Kyrksæterøra har i høst blitt nødt til å si opp fem ansatte på grunn av redusert aktivitet. Hittil i år er omsetningen redusert med mer enn 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nå er de spente på 2009.

–Det blir i hvert fall ikke mer å gjøre, heller mindre, sier han.

Les også: Kjelstad kutter 50 årsverk

Vindusprodusenten leverer først og fremst til større entreprenører i prosjektmarkedet, blant annet til bygging av boligblokker, næringsbygg og offentlige bygg. Det er særlig byggingen av boligblokker som har stoppet helt opp.

Wikan sier de var 75 ansatte på det meste, men i tillegg til oppsigelsene har de kuttet ned på vikariater og midlertidig ansatte. 1. desember er de derfor nede i en bemanning på 52. Hvis situasjonen ikke bedrer seg kan ytterlige kutt bli aktuelt.

– Vi må tilpasse kapasiteten etter det vi har å holde på med. Vi håper det skjer ting fort, men vi må være nøkterne. Vi regner med at både 2009 og 2010 blir vanskelige år, sier han.

Ut med midlertidige

Toralf Lillerønning ved Lillerønning Snekkerifabrikk på Kotsøy merker også nedgangen. Vindusprodusenten har hittil i år et fall i omsetningen på rundt fem prosent, men forventer at det blir verre neste år.

– Vi må nok beregne en nedgang på 15 prosent, sier Lillerønning. De har avsluttet noen midlertidige kontrakter, og dermed redusert bemanningen med fem personer. Nå må de vurdere permitteringer blant de fast ansatte.

– Det er mulig vinteren blir for tøff, sier han.

Styreleder Vigdis Opphaug i Tydal Trappefabrikk sier de får færre forespørsler enn før, men selskapet har ikke merket konsekvensene ennå.

– Ved utgangen av oktober ligger vi en million over omsetningen fra i fjor, men vi frykter en nedgang, sier hun. De har en ordrereserve som strekker seg fem-seks uker frem i tid, men etter jul kan de bli nødt til å kutte.

– Vi kan bli nødt til å permittere. Jeg ser ikke bort fra det, sier Opphaug.