Nykommer er regjeringens rikeste

Fersk fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er trolig regjeringens rikeste statsråd med en oppført formue i ligningstallene på 18,4 millioner kroner.

Saken oppdateres.

Fiskeoppdrettsbransjen kastet greit av seg i fjor. Berg-Hansen står oppført med en netto inntekt på 800.474 kroner i fjor og nesten en halv million kroner i utlignet skatt, skriver Nettavisen.

SJEKK SKATTELISTENE HER!

God for 50 millioner

Men det er altså på formuesiden den nye kyst- og fiskeriministeren skiller seg ut blant kollegene. Den oppførte ligningsformuen spratt opp fra 9,4 millioner kroner i 2007 til nesten 19 millioner kroner i fjor.

LES OGSÅ: Se hva politikerne fra Trøndelag tjener

Ifølge Finansavisen kan den reelle formuen ligge rundt 50 millioner kroner.

Det tallet har avisen kommet fram til etter å ha sett på Berg-Hansens eierandel på 10 prosent i lakseselskapet Sinkaberg Hansen, gjennomsnittlig netto resultat for konsernet siste tre år, og sammenlignet med prisingen slike selskaper for tiden oppnår på Oslo Børs.

Millionlønn

Av de øvrige nykommerne i Stoltenbergs regjering, får finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) den største pengesekken å styre over. Rent privat hadde han ifølge Nettavisen null i formue i 2008 og en netto inntekt på 1,3 millioner kroner. Johnsen bidro med 600.000 kroner i skatt, ifølge ligningstallene som ble lagt fram natt til onsdag.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har derimot penger på bok, nærmere bestemt 1,5 millioner kroner, ifølge skattetallene. Som direktør for Microsofts arbeid med juss og samfunnskontakt i Nord-Europa, samt innehaver av diverse styreverv, tjente hun ifølge ligningen pene 4,6 millioner kroner og bidro med 2,2 millioner kroner i skatt i fjor.

Yngst og minst

Nettavisens gjennomgang av de ferske statsrådenes ligningstall viser videre at forhandlingsminister – arbeidsminister fra 21. desember – Hanne Bjurstrøm (Ap) ble lignet med en nettoformue på 292 000 kroner i fjor. Nettoinntekt var 877 000 kroner og utlignet skatt 370 000 kroner.

Fornyings- og kirkeminister Rigmor Aaserud (Ap), samordningsminister Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) og regjeringens yngstemann – likestillings- og integreringsminister Audun Lysbakken (SV) står alle oppført med null i formue.

Nettoinntekt var for Schjøtt-Pedersen 607.000 kroner, for Aasrud 565.000 kroner og for Lysbakken 410 000 kroner. Schjøtt-Pedersen betalte 230 000 kroner i skatt, Aaserud 218 000 kroner og Lysbakken 164 000 kroner.

Holden mann

Av de etablerte statsrådene i regjeringen er det ifølge Dagsavisen sjefen selv som troner på inntektstoppen. Statsminister Jens Stoltenberg hadde en nettoinntekt på 1 140 697 kroner i fjor. Nettoformue var null og utlignet skatt litt over en halv million kroner.

Tallene viser at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er en holden mann med nettoformue på 11 millioner kroner. Nettolønn i fjor var 820 909 kroner og utlignet skatt 460 000 kroner.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap), og miljø- og bistandsminister Erik Solheim (SV) hadde alle null i nettoformue i fjor.

Halvorsen står oppført med nettoinntekt på 857 000 kroner og utlignet skatt på 368.000 kroner, Solheim med 833 000 (358 000) og Giske med 779 000 (346 000).

Røkke-inntekt: null

Man skal være klar over at skatteetatens tall bare viser skattbar inntekt – altså faktisk inntekt minus en lang rekke fradrag som renter på lån, minstefradrag og lignende.

I skattetallene figurerer velstående menn som Kjell Inge Røkke og Petter Stordalen derfor begge med en nettoinntekt på null kroner.

Røkke bidro ifølge tallene med 65 millioner kroner i skatt etter å ha lignet en nettoformue på 8,1 milliarder kroner, mens Stordalen er oppført med en nettoformue på 953 millioner kroner og en utlignet skatt på 7,7 millioner kroner.

 
På forsiden nå