Giske fikk overrakt planene for et nytt marinteknisk kunnskapssenter i Trondheim på en pressekonferanse hos Marintek på Tyholt i dag.

Snøhetta har tegnet senteret, Ocean Space Centre, som skal bidra til at Trondheim fortsatt ligger i helt i teten internasjonalt innen marin forskning.

Kostbart

Inne på Nyhavna har arkitektene tegnet inn elleve høyreiste, sirkelformede «sopper» rett ved sjøkanten. Men den mest iøyenfallende delen av prosjektet er en hvit «tallerken», halvannen kilometer ute i fjorden. Dette havromslaboratoriet skal blant annet romme verdens mest avanserte havbasseng.

Utkastet som Snøhetta har laget, vil trolig koste et sted mellom ni og ti milliarder kroner.

– Hvis dette blir gjennomført vil det være tidenes største investering i forskningsinfrastruktur i Norge. Det vil koste like mye som to og et halvt operabygg. Dette vil bli forskningens opera, sa Giske da han fikk overrakt planene av Sintef-direktør Unni Steinsmo.

– Det kan virke som en nesten uoverkommelig oppgave å reise åtte, ni, ti milliarder kroner, men hvis man ser på hva forskningen betyr for de maritime næringene, så blir tallene annerledes, sier Giske.

Statlig utredning

Nå skal det gjennomføres en konseptvalgsutredning (KVU), som er standard prosedyre for store statlige investeringsprosjekter. Dette vil ta minst halvannet år. Deretter kan det bli en arkitektkonkurranse før det endelige konseptet sendes ut på anbud

Hvis planene skal bli realisert, så gjør Giske det klart at finansieringen må bli et spleiselag mellom myndighetene og private aktører. Han peker blant annet på at noen av verdens største rederier er norske.

– Å bygge kunnskap og ny teknologi er veien mot en god økonomi, sier Giske, og antyder dermed at det vil være i næringenes egen interesse å ta opp lommeboken.

– Viktig milepæl

Giskes forgjenger Sylvia Brustad, bevilget for vel et år siden åtte millioner kroner til delfinansiering av forstudien.

Sintef-direktør Unni Steinsmo sier prosjektet nå har nådd en viktig milepæl.

– Det som presenteres i dag er et helhetlig konsept, som innfrir kravene som ble satt av Brustad, sier Steinsmo.

Ambisjoner: Næringsminister Trond Giske fikk overrakt planene for Ocean Space Centre av Sintef-direktør Unni Steinsmo. Foto: RUNE PETTER NESS