– Vi blir helt forferdet av det som kommer fram i rapporten fra selfangstinspektøren, sier daglig leder i Polardrift A/S, Jens Petter Kraknes, til NTB.

Skytetrening

Adresseavisen gjengir onsdag innholdet i selfangstinspektørens rapport der fangstmenn om bord på skuta blir karakterisert som amatører. Rapporten forteller også om en kaptein som tillater «øvelsesskyting» på levende selunger. Da inspektøren overfor kapteinen påpekte at det var et høyt antall skadeskutte dyr, skal hun ha fått følgende svar: «Han må jo få lov til å skyte seg inn».

I bero

I et ekstraordinært styremøte besluttet styret i Polardrift at alle mannskapene som er berørt av beskyldningene inntil videre ikke skal få noe fornyet engasjement av selskapet.

Mannskapenes engasjement vil bli stilt i bero inntil «interne og eksterne» undersøkelser er gjennomført, går det fram av en pressemelding fra selskapet.

Styret og daglig leder Jens Petter Kraknes sier de ikke har vært kjent med de alvorlige anklagene «inntil nylig».

«Selskapet ser meget alvorlig på de forhold som påpekes av Fiskeridirektoratet. Med bakgrunn i det materiale som nå er framlagt i sakens anledning, vil selskapet umiddelbart iverksette egne undersøkelser for å få belyst saken», heter det i uttalelsen fra selskapet.

Gjentatte brudd

Direktør i Fiskeridirektoratets ressursavdeling Aksel Eikemo sier til Adresseavisen at rapporten forteller om en alvorlig sak med gjentatte brudd på dyrevernloven.

– Denne type overtredelser vil bli kjent utenlands. Er det en næring som må holde seg innenfor regelverket, så er det nettopp fangst av sel og hval, sier Eikemo.

Fiskeridirektoratet varsler i et brev at rederiet og skipperen kan bli straffet for brudd på dyrevernloven og for å ha brutt forskriftene om selfangst. I tillegg til en eventuell straff, vurderer Fiskeridirektoratet om de skal frata rederiet konsesjon på selfangst.

Krever stans

Miljøpartiet De Grønne krever at den norske selfangsten må avvikles.

– Millionstøtte til selfangst er som å piske en død hest; ikke noe å skryte av. Den norske selfangsten opprettholdes ene og alene på grunn av statlige subsidier, men det er ingen grunn til at den kontroversielle fangsten skal fortsette, sier talsperson Sondre Båtstrand.

Kvitungen er ett av tre norske fangstfartøy som deltok i den norske selfangsten i fjor. Fiskeri- og kystdepartementet ga i fjor 13 millioner kroner i driftstilskudd til de tre fartøyene. Fangsten ble på rundt 8.500 grønlandssel av en kvote på 40.000 dyr.

I skuddlinjen: Dette er fangstskuta Kvitungen som jaktet sel på drivisen rundt Jan Mayen. Foto: Foto: BENGT DOMBEN
Dette er fangstskuta Kvitungen som jaktet sel på drivisen rundt Jan Mayen. Nå kan rapporten fra fjorårets fangst skape trøbbel for Norge, som jobber for å oppheve EUs forbud mot å omsette produkter av selskinn. Foto: BENGT DOMBEN