«Skatteraid» fikk Fredriksen til å flytte

Aksjonen mot Seadrill var dråpen som fikk begeret til å renne over, forteller mangemilliardær John Fredriksen.

Saken oppdateres.

John Fredriksen har vært svært synlig i den offentlige debatten denne sommeren, etter at han erklærte at han likevel ikke vil flagge hjem noen skip og at han blir syk av å drive forretninger i Norge.

Onsdag gjestet han olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto i Holmenkollen i Oslo og var omflokket av journalister, undersåtter og andre interesserte helt fra starten av. Der fortalte han at det har blitt gjennomført et «skatteraid» mot en av hans bedrifter i Norge.

Til Aftenposten forteller Fredriksen at «raidet» var mot Seadrill, og at det var dette som var dråpen som fikk begeret hans til å flyte over.

På spørsmål om ikke mange andre forretningsfolk faktisk har lyktes i landet, svarte han følgende:

– Jeg kjenner ingen. Jeg stiller ingen krav, men jeg vil helst få mest mulig av virksomheten min ut av Norge, sier Fredriksen til Aftenposten.no.

Bokettersyn og bot

Administrerende direktør Alf C. Thorkildsen i Seadrill bekrefter at det dreier seg om blant annet bokettersyn hos selskapet, som tirsdag leverte sitt beste kvartalsresultat noensinne.

– Jeg er lei av Norge, oppga milliardær John Fredriksen som årsak for at han flagger ut resten av sin virksomhet fra Norge.

Fredriksen grunnla det Bermuda-baserte selskapet og eier fortsatt 32 prosent. Seadrill omsatte for 932,9 millioner dollar, tilsvarende 5914 millioner kroner i perioden april til juni i år. Av dette sitter selskapet igjen med resultat før skatt som utgjør 2430 millioner kroner.

I tillegg til det han kaller et skatteraid mot Seadrill, irriterer Fredriksen seg over en bot han ble ilagt i forbindelse med investeringer i riggselskapet Scorpion Offshore. Denne striden har pågått de siste årene.

Rikeste nordmann

Temaet for Paretos konferanse er altså olje og offshore, hvor Fredriksen blant annet har interesser i både boring og frakt.

– Jeg har et negativt syn på tank fremover, spesielt tørrlast. De lave tankratene har overrasket meg. Men samtidig ser jeg store muligheter på riggsiden, sier Fredriksen.

Sitt eget tankrederi, Frontline, som er verdens største, har han imidlertid god tro på.

Fredriksen har som kjent meldt flytting til Kypros, men regnes som den rikeste nordmannen i verden. Ifølge magasinet Forbes er han god for 7,7 milliarder dollar, eller 48,8 milliarder kroner. Dette gjør ham ifølge magasinet til verdens 88. rikeste person.

Næringsminister Trond Giske ønsker ikke å kommentere John Fredriksens utsagn.

 
På forsiden nå