Forbrukerrådet mottar mange henvendelser fra folk som er lurt. Spesielt er det forfalskninger av dyre merkevarer og varer som ikke blir levert som er problemet.

- Forbrukerrådet har mottatt en klage fra en dame som kjøpte ei Chanel-veske til 4000 kroner på finn.no. Kunden fikk tilsendt e-post med bilder av veska og sertifikatene til veska før hun bestilte. Ved mottakelse viser det seg at veska er falsk. Saken er nå politianmeldt, og det viser seg at selger har 48 politianmeldelser på seg for slik svindel, forteller Ellen Hole som er rådgiver hos Forbrukerrådet i Bodø i en pressemelding.

For godt til å være sant

Forbrukkerrådet advarer spesielt mot å betale på forskudd, noe de omtaler som et sjansespill. Ser tilbudet for godt ut til å være sant, er det som regel det, er lærdommen.

De minner om at enhver kan kopiere et bilde av et produkt, og lage en annonse.

- Forbrukerrådet får henvendelser fra folk som har kjøpt Apple Iphone på finn.no for 4000 kroner. Det viser seg å være falske produkter. Av annonsen fremstår telefonen som ekte, sier Hole.

- Anmeld saken

Anbefalingen fra Forbrukerrådet er å anmelde slike saker. Det samme gjør Finn-ledelsen.

- Vi anbefaler at straffbare forhold anmeldes til politiet med referanse til FINN-kode, slik at de kan ta kontakt med oss for å få utlevert all informasjon om annonsøren, sier Lars Vinden som er ansvarlig for forbrukertrygghet hos Finn.

Ikke betal på forskudd

Det er flere råd du kan følge for å unngå og bli svindlet. Forbrukerrådet mener det beste er å handle av noen i nærheten, slik at man kan sjekke produktene, og betale når de hentes.

Finn.no anbefaler at deres betalingstjeneste benyttes.

- Vi anbefaler Finn betalingsgaranti i samarbeid med PayEx, som fungerer som en depositumskonto der kjøperen kan undersøke varen før kjøpesummen utbetales til selger, sier Vinden i pressemeldingen.

Det er verdt å merke seg at denne løsningen koster inntil tre prosent av kjøpesummen.

- Sjekk selgeren

Finn.no anbefaler videre at man tar en bakgrunnssjekk på selgeren i annonsen.

- Sjekk ut personopplysningene til selger. Har han oppgitt både telefonnummer og adresse, kan dette bekreftes fra andre kilder som telefonkatalogen, Google og lignende. Det lønner seg å be om kopi av kjøpskvittering eller flere bilder av tingen, helst sammen med dagens avis eller liknende, for å sjekke at annonsøren har produktet hos seg. Vi anbefaler også at brukerne er særlig påpasselige dersom det er snakk om personer i utlandet eller varen er veldig billig, sier Vinden.

Forbrukerrådet minner om at man forsikrer seg mot at varen er stjålet ved å be om å få med originalkvitteringen. Denne kan også brukes ved en eventuell reklamasjon på varen.

Følg adressa.no på Facebook

Illustrasjonsbilde. Foto: SCANPIX