- Nå er det fullt i Trondheim

Boligprisene stiger mens antall boliger til salgs synker.

Saken oppdateres.

- Det er et veldig press i markedet akkurat nå. Hos oss blir over 80 prosent av alle boligene solgt til prisantydningen eller over, sier administrerende direktør i Heimdal eiendomsmegling, Tore Havdal til adressa.no.

- Normalt ligger dette tallet på mellom 55 og 65 prosent. Det viser at det er stor etterspørsel, men få boliger til salgs, sier Havdal.

Boligprisene steg med 7,6 prosent fra januar i fjor til januar i år. Fra februar 2010 til februar 2011 steg prisene med 7,0 prosent i Trondheim.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg drømmeboligen

Få selger boligen

Fredag ettermiddag lå det 295 boliger til salgs i Trondheim på finn.no. Dette er et tall som er usedvanlig lavt.

- Vanligvis er det til en hver tid mellom 450 og 700 boliger til salgs i Trondheim, sier Havdal.

Statistikk fra gratismegler.no viser at situasjonen har vært slik fra midten av desember i fjor og de første månedene av 2011. Også Eiendomsmegler1 merker utviklingen.

- Det er slik at de som skal selge boliger ikke har noe nytt å kjøpe, for det har ikke blitt ferdigstilt mange nye boliger den siste tiden. Da blir det naturligvis også færre boliger til salgs, og man kommer inn i en litt ond sirkel, sier avdelingsleder i Eiendomsmegler1 i Trondheim, Jan Erik Fjeldseth.

Sjekk eiendomsdatabasen her

For få boliger bygges

Grunnen til at markedet er så presset, mener meglerne er for liten byggeaktivitet. I fjor ble det bygget 394 nye boliger, samtidig som byen fikk 2643 nye innbyggere.

LES OGSÅ: Trondheims voksesmerter

- Det er flere boliger som vil bli ferdigstilt, men dette er nesten et år til. Det bygges rett og slett for få boliger, mens innbyggertallet stiger, sier Havdal.

- Hvor lenge tror du markedet kommer til å være slik?

- Jeg tror ikke vi vil se en endring før det ferdigstilles flere boliger, svarer Havdal.

Går ut over førstegangskjøpere

Mens dette er en god situasjon for dem som skal selge bolig, er det førstegangskjøperne som har mest å tape.

- For dem som skal selge og gå rett inn i markedet igjen er dette greit. Men flere førstegangskjøpere kan nok oppleve at de går på visning etter visning uten å få boligen. I verste fall kan det ende med at man blir litt desperat, og slenger inn et veldig høyt bud på den neste visningen man er, sier Havdal.

Fjeldseth sier at dette er et mulig scenario, men mener folk fortsatt har et fornuftig begrep om hva de bør betale.

- Selvfølgelig er det enkeltbud som er veldig høye, men jeg vil si at markedet fortsatt er bevisst på hva som er normale priser, sier Fjeldseth.

 
 
På forsiden nå