Aker Verdal blir til Kværner

Verftet skal i større grad spesialiseres enn tidligere.

Saken oppdateres.

Det er i forbindelse med fisjonen i Aker Solutions at Kværner-navnet nå er tatt inn i varmen igjen.

Tidligere har selskapet som skulle skilles ut av Aker Solutions blitt omtalt som Aker Contractors, men det har styret i selskapet nå endret.

LES OGSÅ: Har fått inn 400 jobbsøknader

LES OGSÅ: Skiller ut Aker Verdal

Stolt Røkke

- Kværner-navnet representerer en stolt historie i Nordsjøen og internasjonale markeder. Jeg er stolt av at et slikt kraftfullt navn gjenintroduseres gjennom et EPC-selskap med sterke vekstambisjoner. Jeg ser frem til å være en del av å skrive det neste kapitelet i Kværner-historien. Jeg er overbevist om selskapets potensial for fremtiden, sier Kjell Inge Røkke, hovedeier i Aker ASA i en pressemelding.

Fisjonsforslaget legges fram på generalforsamlingen i Aker Solutions 6. mai i år, og målet er en børsnotering i juli, skriver NTB.

Ville beholde Aker-navnet

Navneendringen har imidlertid ikke gått gjennom helt uten diskusjon.

- Verftene på Stord og Verdal har brukt Aker navnet i flere tiår, og vi ville ha foretrukket å fortsette denne tradisjonen, sier Atle Teigland, konserntillitsvalgt og styremedlem i Aker Solutions.

- Viktigst er imidlertid de løftene Aker Asa og dets hovedaksjonær Kjell Inge Røkke har gitt om å fortsette å støtte og investere i virksomheten vår. Vi ser frem til å bygge et fremgangsrikt selskap sammen med ledelse og eiere, sier Atle Teigland konserntillitsvalgt og styremedlem i Aker Solutions, legger Teigland til.

Skal spesialiseres

Poenget med utskillelsen, er ifølge eierne å rendyrke arbeidsoppgavene til de to selskapene.

Det nye Kværner-selskapet vil fortsette å levere offshoreplattformer og landbaserte prosessanlegg, i tillegg til andre offshoreprodukter til et internasjonalt marked. Hovedkontoret vil ligge i Oslo.

- Aker Solutions rendyrker sin kjernevirksomhet i separate selskaper. De nye fokuserte enhetene har en klar ambisjon om å vokse i sine respektive markeder: Kværner som et spesialisert EPC-selskap skreddersydd for å møte trender og Kundenes behov i det globale EPC-markedet, og Aker Solutions som en Totalleverandør av engineering, teknologier, løsninger og tjenester for oppstrøms olje- og gassindustrien, sier arbeidende styreformann i Aker Solutions, Øyvind Eriksen.

Grunnlagt i 1853

Navnet Kværner har røtter tilbake til Kværner Brug, som ble grunnlagt i Oslo i 1853. Selskapet ble første gang notert på Oslo Børs i 1967.

På 2000-tallet fusjonerte Kværner med Aker, og dannet senere Aker Kværner. I 2008 skiftet konsernet navn til Aker Solutions.

Aker ASAs salg av aksjer og selskaper til Aker Solutions – med staten på eiersiden – i 2009 skapte strid mellom Røkke og staten ved næringsminister Sylvia Brustad (Ap). Senere ble gjort endringer i aksjonæravtalen for å hindre slike situasjoner i framtida, skriver NTB.

 
På forsiden nå