For å leie en toromsleilighet må man regne med å betale 9850 kroner i måneden i Trondheim. Det viser tall fra Utleiemegleren.

For en studenthybel i nærheten av byen eller studiestedet, hvor man deler kjøkken og bad med andre, ligger prisen på rundt 4500 kroner.

Kraftig økning

Økningen den siste måneden har vært ekstrem. Hele 10,9 prosent har prisen gått opp med. Selv om det fortsatt koster mer å bo i Oslo, er stigningen der lavere, med 9,7 prosent.

Det er vanlig at utleieprisene stiger inn mot skolestart på høsten, men det er sjelden at de begynner å stige allerede i mai.

- Det er veldig sesongbetont, men studentene har kommet på banen tidligere i år enn i fjor, sier daglig leder i Utleiemegleren i Trondheim, Stine Hostad.

Prisstigningen i forhold til samme tid i fjor er på åtte prosent.

Betaler mer

Hostad mener den tidlige studentinnrykkingen har sammenheng med at studentene er tryggere på å få studieplass i år enn de foregående årene.

- Etter finanskrisen var det veldig mange som søkte på studier, og det var større usikkerhet om de kom inn. I år er nok forventningene litt høyere til å få studieplassen, og da begynner man å lete etter bolig tidligere, sier Hostad.

Hun mener det er en trend at studentene er villige til å betale mer for boligen enn tidligere.

- Det er tydelig at de er villige til å betale både for juli og august, selv om de ikke nødvendigvis er i Trondheim disse månedene, sier Hostad.

Må jobbe ved siden av

Resultatet av de høye leieprisene er at studentene er avhengige av å jobbe ved siden av studiene.

Hostad mener at de 3800 boligene Studentsamskipnaden langt fra er nok, når studentmassen ligger på rundt 30 000.

- Ambisjonene om heltidsstudenter og antall studentboliger tilgjengelig henger ikke sammen. Skal man få til dette, må Trondheim kommune sette i gang tiltak som sikrer flere studentboliger, sier Hostad.

Bor ulovlig

En annen ting som bekymrer henne, er at flere studenter blir presset til å bo på steder som ikke er godkjente som husvære.

- Vi møter mange som sier at de har bodd på loft eller kjellere helt uten rømningsveier. Det er en konsekvens av det store presset, sier hun.

- Er det lurt å komme seg inn i markedet nå, eller vente til lenger mot høsten?

- Etter vår erfaring blir trøkket enda større inn mot studiestart, og prisene presses ytterligere opp, kommenterer hun.

Foto: Erlend Røed / Marianne Tønset (montasje)