Utleieprisene til værs i Trondheim

- Mange må bo på loft og kjellere uten rømningsveier.

Saken oppdateres.

For å leie en toromsleilighet må man regne med å betale 9850 kroner i måneden i Trondheim. Det viser tall fra Utleiemegleren.

For en studenthybel i nærheten av byen eller studiestedet, hvor man deler kjøkken og bad med andre, ligger prisen på rundt 4500 kroner.

LES OGSÅ: Vi ble lamslått av køen

LES OGSÅ: Advarer mot tøff bolighøst for studenter

Kraftig økning

Økningen den siste måneden har vært ekstrem. Hele 10,9 prosent har prisen gått opp med. Selv om det fortsatt koster mer å bo i Oslo, er stigningen der lavere, med 9,7 prosent.

Det er vanlig at utleieprisene stiger inn mot skolestart på høsten, men det er sjelden at de begynner å stige allerede i mai.

- Det er veldig sesongbetont, men studentene har kommet på banen tidligere i år enn i fjor, sier daglig leder i Utleiemegleren i Trondheim, Stine Hostad.

Prisstigningen i forhold til samme tid i fjor er på åtte prosent.

Betaler mer

Hostad mener den tidlige studentinnrykkingen har sammenheng med at studentene er tryggere på å få studieplass i år enn de foregående årene.

- Etter finanskrisen var det veldig mange som søkte på studier, og det var større usikkerhet om de kom inn. I år er nok forventningene litt høyere til å få studieplassen, og da begynner man å lete etter bolig tidligere, sier Hostad.

Hun mener det er en trend at studentene er villige til å betale mer for boligen enn tidligere.

- Det er tydelig at de er villige til å betale både for juli og august, selv om de ikke nødvendigvis er i Trondheim disse månedene, sier Hostad.

Må jobbe ved siden av

Resultatet av de høye leieprisene er at studentene er avhengige av å jobbe ved siden av studiene.

Hostad mener at de 3800 boligene Studentsamskipnaden langt fra er nok, når studentmassen ligger på rundt 30 000.

- Ambisjonene om heltidsstudenter og antall studentboliger tilgjengelig henger ikke sammen. Skal man få til dette, må Trondheim kommune sette i gang tiltak som sikrer flere studentboliger, sier Hostad.

Bor ulovlig

En annen ting som bekymrer henne, er at flere studenter blir presset til å bo på steder som ikke er godkjente som husvære.

- Vi møter mange som sier at de har bodd på loft eller kjellere helt uten rømningsveier. Det er en konsekvens av det store presset, sier hun.

- Er det lurt å komme seg inn i markedet nå, eller vente til lenger mot høsten?

- Etter vår erfaring blir trøkket enda større inn mot studiestart, og prisene presses ytterligere opp, kommenterer hun.

 
På forsiden nå