Kontrollkomiteen i Sparebank1 SMN vil i neste uke se nærmere på bankens rolle rundt Terje Roll Danielsens oppkjøp av Adressa-aksjene og lån som banken har gitt investoren.

Det sier Rolf Røkke som er leder av kontrollkomiteen i Sparebank1 SMN.

-Nye opplysninger

Adresseavisen har de siste dagene offentliggjort dokumenter med opplysninger om at en gruppering bestående av Adresseavisen, Sparebank1 SMN og Terje Roll Danielsen skulle overta Adressa-aksjene Terje Roll Danielsen kjøpte høsten 2006.

Investoren betalte 310 millioner kroner for aksjeposten som sikret lokalt eierskap i avisen, men som like før nyttår bidro til at Roll Danielsens mange selskaper gikk på en milliardkonkurs - og at investoren selv sitter ribbet tilbake.

Rolf Røkke sier han ikke var kjent med dokumentene/opplysningene Adresseavisen har offentliggjort, utover dét, vil han ikke gå inn på saken.

Kontrollkomiteen i sparebanken har vide fullmakter til å undersøke styret og konsernsjefens disponeringer, og det er blant annet de mange dobbeltrollene som gjør denne saken spesiell (se grafikk).

Fullmakt for 100 millioner

Det var høsten 2006 Terje Roll Danielsen fikk 310 millioner kroner i midlertidig lån hos Stavanger-banken Sparebank1 SR-Bank. På grunn av knapp tid og mange dobbeltroller, måtte Roll Danielsen låne pengene i en annen bank enn Sparebank1 Midt-Norge. Flere steder i lånedokumentene ble lånet forsvart med at Roll Danielsen var sterkt anbefalt av Sparebank1 SMN og at løpetiden bare var fire måneder.

Toppsjef Finn Haugan i Sparebank1 SMN vil ikke la seg intervjue om saken, men har via sin informasjonsdirektør Hans Tronstad svart dette om kontrollkomiteens beslutning om å undersøke hans egen og styrets rolle rundt Roll Danielsens oppkjøp av Adressa-aksjene og lånene til disse:

-Det er betryggende for banken å ha en aktiv og kompetent kontrollkomité. Deres møteagenda har jeg ingen personlig oppfatning om.

- Hvorvidt Adressa har brakt frem nye, relevante opplysninger blir opp til kontrollkomiteen å vurdere, sier Tronstad.

Dersom Haugan ga Roll Danielsen lovnader om at lånet på 310 millioner kroner senere skulle refinansieres av Sparebank1 SMN, er spørsmålet om dette skulle vært avklart med styret i banken. Det ble ikke gjort.

Konsernsjef Finn Haugan har fullmakt til å gi lån på inntil 100 millioner kroner i enkeltsaker, avhengig av risiko, og en ramme på 200 millioner i totalengasjement per kunde, ifølge banken.

Skal ha meldt seg inhabil

Lånet i SR-Bank ble refinansiert av Sparebank1 SMN halvannet år etter at det skulle innfris.

Per Axel Koch sier han som styreformann i banken meldte seg inhabil i alle saker som vedrørte Terje Roll Danielsens selskaper - og at han som administrerende direktør i Adresseavisen ikke la føringer i disse sakene overfor banken. Utover det har han ingen kommentar.

Etter milliardkonkursen i Terje Roll Danielsens mange selskaper, ønsker bostyrer Nils Håkon Risberg svar på om banken og nettverket rundt Terje Roll Danielsen på noen måte forpliktet seg overfor investoren før aksjekjøpet som bidro til å felle Roll Danielsens selskaper - og som påfører kreditorene store tap.

Kontrollkomiteen i Sparebank1 SMN ønsker trolig svar på flere av de samme spørsmålene. SpareBank1 SMN har fremmet et samlet krav i Roll Severin-boet på cirka 360 millioner kroner, og refinansieringen av lånet i SpareBank1 SR-Bank er en del av dette.

Rolf Røkke, leder av kontrollkommiteen i Sparebank 1 SMN, bekrefter at kommiteen skal se nærmere på bankens håndtering av kundeforholdet til investor Terje Roll Danielsen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Ulf Dalheim