Blir nedringt av sinte foreldre

SiT kan bare tilby 450 av 7000 nye studenter bolig. Det faller dårlig i jord hos studentenes foreldre.

Saken oppdateres.

Det er bare 450 av de rundt 7000 nye studentene som kommer til Trondheim som får tilbud om bolig hos Studentsamskipnaden.

«Nå er det lange ventelister på alle våre studentbyer. Dersom du trenger bolig til skolestart, kan vi sannsynligvis ikke hjelpe deg.»

Dette er meldingen som møter studenter som går inn på SiTs nettsider for å søke på bolig. Til tross for at nye Berg studentby er fullført siden i fjor, og det dukker opp 104 nye studentboliger i boligkomplekset «Teknobyen» i Klæbuveien til høsten, vil det fortsatt være et stort gap mellom studentmassene og boligtilbudet.

Rundt 30 000 studenter må kjempe om 3900 studentboliger fra SiT. Det er en dekning på omtrent 14 prosent.

– Vi har et mål om å dekke boliger for 20 prosent av studentmassen. For å nå det målet må vi ha rundt 6000 boliger, sier boligsjef i SiT utleie, Synnøve Hammer.

LES OGSÅ: Har gitt opp å finne ny bolig

7000 nye studenter

SiT beregner at rundt 7000 nye studenter kommer til byen hvert år. Siden samskipnaden åpnet for søknader i februar, har de mottatt cirka 4500 boligsøknader fra studenter. Hvis man ser bort fra utenlandsstudentene, som har førsterett på 30 prosent av boligene, har om lag 450 nye studenter, fått tilbud om plass. Ytterligere 375 studenter som allerede studerer i byen har også fått ny bolig.

– Tallene er omtrent som i fjor. Da mottok vi ytterligere 2800 søknader i perioden juni til august og vi forventer tilsvarende tall i år, sier fagansvarlig for utleie i SiT utleie, Cathrine Kristiansen.

Blir nedringt

At situasjonen er så knapp som den er, har ikke gått hjem hos alle, kan Hammer fortelle.

– Det er viktig for oss å få fram at SiT ikke har boliger til alle førsteårsstudenter. Mange tror det er slik at når man har fått studieplass i Trondheim, får man automatisk studentbolig, sier hun.

– Vi opplever faktisk at foreldre ringer opp og kjefter oss opp, fordi vi ikke kan tilby bolig, legger hun til.

Tøft privatmarked

Det er også hard kamp om de private leilighetene i byen. Toromsleiligheter formidlet av Utleiemegleren i Trondheim har hittil i år hatt en gjennomsnittspris på 9258 kroner. Utleiemegleren i Trondheim merket en prisoppgang på 10,7 prosent i leiemarkedet i løpet av mai måned. Dette er høyere enn både Oslo og Bergen.

– Veksten er veldig sesongbetont, men studentene har kommet på banen tidligere i år enn i fjor, og er villige til å betale for hele sommeren, selv om de bare skal bo der fra og med høsten, sier daglig leder i Utleiemegleren i Trondheim, Stine Hostad.

Lysere mot høsten

Selv om toget har gått for dem som trenger et krypinn til studiestart, er det fortsatt sjanser for dem som kan vente til september/oktober med å flytte inn. SiT vet av erfaring at det blir noen ledige boliger utover høsten. Søknad til disse skjer på www.sit.no/dinside.

 
 
På forsiden nå