Boligprisene opp 12,4 prosent på ett år

Ingen andre steder i Norge har boligprisene steget kraftigere enn i Trondheim det siste året. Eiendoms- bransjen tror prisspiralen vil fortsette til værs.

Saken oppdateres.

– Ved inngangen av året spådde jeg en prisvekst på ti til 15 prosent, og jeg tror vi havner nærmere 15 enn ti.

Det sier Eirik Jacobsen, salgssjef i Eiendomsmegler1 Midt-Norge. I går la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem sin boligprisindeks, som viser at Trondheim har hatt den klart største prisveksten i landet det siste året. Fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år har prisene gått opp med 12,4 prosent. Resten av Trøndelag har i den samme perioden opplevd en prisøkning på 8,8 prosent, noe som er den kraftigste økningen utenfor storbyene.

– Jeg håper at vi etter hvert får en utflating i prisveksten, men jeg tror det er mer ett håp enn en realitet. Bransjen ønsker seg et velfungerende marked uten store svingninger, men jeg vi må forvente en fortsatt prisvekst i andre halvår også, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Tar 13 dager å selge bolig

LES OGSÅ: Kraftig prisøkning også utenfor Trondheim

Byggingen stoppet opp

Utviklingen av nye boligprosjekter stoppet opp i kjølvannet av finanskrisen, og i fjor ble det bare bygd 349 nye boliger i Trondheim. Det var det laveste tallet på 28 år, samtidig som befolkningen økte med 2550 innbyggere. Ifølge meglerbransjen har salget av prosjekterte boliger igjen tatt seg opp, men Jacobsen sier det vil ta tid før dette får påvirker markedet.

– De nye prosjektene vil være innflyttingsklare om tolv til 18 måneder, og det er først da de som flytter inn selger boligene de har i dag. Jeg frykter at vi i hvert fall vil få ett år til med vesentlig større etterspørsel enn tilbud, sier han.

LES OGSÅ: Rekordsalg i Børsa

I juni i år tok det bare 13 dager i gjennomsnitt fra boliger i Trondheim første gang ble annonsert, til de ble solgt. Det er noe av det raskeste som er målt i Norge noensinne. I går var det 375 boliger til salgs i Trondheim, mens under finanskrisen var tallet over 1000.

Per Ø. Nylander, eiendomsmegler og partner i Nylander Eiendom, tror også prisene vil fortsette oppover.

– Det er underskudd på boliger i Trondheim. Vi ser at det løsner litt i prosjektmarkedet, men jeg tror ikke vi vil begynne å se en normalisering før i 2012. Det vil si en prisvekst i tråd med generell lønnsvekst, som er rundt halvparten av det vi ser i dag, sier Nylander.

LES OGSÅ: - Bind boligrenten nå

Rentehopp i vente

Fra første kvartal til andre kvartal i år steg prisene i Trondheim med 3,9 prosent, noe som fortsatt er mest blant storbyene. I resten av Trøndelag steg prisene med hele fem prosent i samme periode. I landet som helhet steg prisene med 7,4 prosent fra andre kvartal i fjor til samme periode i år, og med 2,4 prosent fra første til andre kvartal.

LES OGSÅ: Flere har sett på drømmevillaen

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank sier veldig lave renter og sterk vekst i folks kjøpekraft fører til sterk boligprisvekst over hele landet. Han tror likevel forventningene om høyere rente snart vil roe ned markedet. Norges Bank har varslet en styringsrenten vil doble seg fram til utgangen av 2014.

– Inntektsveksten i Norge vil ligge på fem-seks prosent de neste årene, og hvis boligprisveksten legger seg på dette nivået vil det være det beste scenarioet. Vi snakker ikke om noe prisfall, men en dempet vekst. Vi tror det vil skje allerede i andre halvår i år, sier han.

 
 
På forsiden nå