Selv etter terrorangrepet fredag, ønsker regjeringen å bli i sentrum av hovedstaden, skriver Dagens Næringsliv.

– De mest aktuelle av eiendommene vi har blitt tilbudt, ligger sentralt i Oslo, relativt kort fra nåværende lokaler, sier Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

6000 potensielle kontor

Så langt har Statsbygg fått inn en liste på 6000 mulige kontorplasser. Rygh vil ikke si noe om hvilke adresser som ses på som mest aktuelle. Oslo S Utvikling har varslet at de har ledige 15 000 kvadratmeter store lokaler i Vismabygget i Bjørvika.

– Vi kan tilby kontorplass til mellom 600 og 800 mennesker, sier Paul E. Lødøen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling.

Må tenke sikkerhet

Utleiedirektør i DnB Nor Næringsmegling anslår at departementene har behov for et areal på mellom 50 000 og 75 000 kvadratmeter. Statsbygg understreker at det ikke uten videre er mulig å erstatte et regjeringsbygg med vanlige kontorlokaler.

– Det er en del sikkerhetsmessige forhold som må ivaretas, sier Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

Må flyttes

I det gamle regjeringskvartalet er det bare R5 det vil være mulig å flytte inn i, sa fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) til NTB mandag.

Aasrud varslet samtidig at hele Regjeringskvartalet må redesignes og relokaliseres på nytt. Høyblokkens skjebne er helt uavklart sa hun.

– Blokken er ikke frigitt fra politiet, og dermed får man ikke gjort de vurderinger som må til for å kunne ta stilling til om man skal starte på nytt eller rehabilitere.

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget under en befaring på eksplosjonsstedet lørdag. De må konstatere at nesten alle kontorene er sprengt i stykker. Foto: SCANPIX