Prøvde seg med svindel på Nedre Elvehavn

Denne utleieprisen er for god til å være sann.

  Foto: Skjermdump fra Finn.no

Saken oppdateres.

Annonsen ble lagt ut i midten av august, og viser en tilsynelatende 80 kvadratmeter stor leilighet med to soverom som ligger på Nedre Elvehavn i Trondheim.

Utleier skriver godt norsk, og vil ha utleiere inn fra og med 1. september i år. Prisen for herligheten var på 7000 kroner i måneden, en pris få vel vil si er i overkant høy. Heller tvert imot.

LES OGSÅ: Forsøkt lurt av boligsvindlere

LES OGSÅ: Flere advarer mot boligsvindlere

LES OGSÅ: Telenor advarer mot SMS-svindel

LES OGSÅ: Tine advarer mot sms-svindel

Internasjonal svindel

Én av personene som kom over annonsen, bestemte seg for å teste utleier, og sendte ham en e-post, der han meldte sin interesse. Svaret kom tilbake på gebrokken engelsk fra en person som utga seg for å være midlertidig bosatt i London.

Den såkalte «utleieren» sier at han vil sende nøklene i posten gjennom et firma som heter TNT. Når leietaker har mottatt disse, sender han så pengene for depositum og månedsleie tilbake via samme firma.

- The solution is provided by a company called TNT which is similar to FedEx, DHL or UPS, which will handle both payment and delivery of the Keys, skriver den påståtte utleieren.

Et søk i Google på akkurat denne setningen tar deg til flere forum, både norske og internasjonale, hvor folk forteller at de enten har blitt lurt, eller forsøkt lurt på akkurat samme måte.

Se hvordan du unngår å bli svindlet i faktaboksen til høyre.

Brukte bilder fra annen annonse

Samme dag som adressa.no ble klar over annonsen, fikk også Finn.no inn et tips om at dette kunne dreie seg om en svindel. Kort tid etterpå ble den slettet fra nettstedet.

- Vi forhåndskontrollerer leieboligannonsene, for å sile ut svindelforsøk som dette før de blir publisert. Men vi mottar flere tusen annonser hver uke, og en sjelden gang kommer de gjennom, forteller PR-rådgiver i Finn.no, Lene Kallum til adressa.no.

- Hvilke muligheter har dere til å oppdage at det er snakk om svindel?

- Hvis en annonse først går gjennom, er vi avhengige av å få inn tips. Her var det åpenbart en svindel, med en veldig lav pris i forhold til det som er markedspris. Tekst og bilder er imidlertid hentet fra en annen annonse. Dermed blir selve innholdet seende troverdig ut, forklarer hun.

Oppfordrer til anmeldelse

Kallum ber personer på utkikk etter et sted å bo om ikke å slå til på hva som helst.

- Det er dessverre slik at om et tilbud ser for godt ut til å være sant, så er det ofte det, forteller hun.

Finn.no oppfordrer forbrukerne til å politianmelde svindeltilfeller.

- Men etter vår erfaring er det svært vanskelig for politiet å finne identiteten til svindlerne, som ofte vet å skjule sine spor, sier Kallum.

Har du mistanke om et svindelforsøk på Finn.no kan du sende en e-post til sikkerhet"krøllalfa"finn.no.

 
    
      (Foto: Skjermdump fra Finn.no)

  Foto: Skjermdump fra Finn.no

 
    
      (Foto: Skjermdump fra Finn.no)

  Foto: Skjermdump fra Finn.no

 
    
      (Foto: Caroline Roka)

  Foto: Caroline Roka

På forsiden nå