Tror boligmarkedet blir enda tøffere

Boligutbyggerne frykter færre boliger per innbygger i Trondheim.

Saken oppdateres.

Begge boligutbyggerene Obos og Tobb tror det blir mer rift om hver enkelt bolig, og sannsynligvis høyere boligpriser på kort sikt.

– Tall fra Statistisk sentralbyrå indikerer at det kan bli økt etterspørsel etter både familieboliger og leiligheter tilpasset eldre i Trondheim de neste årene, uttaler kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos i en pressemelding.

LES OGSÅ: Slik setter meglerne prisantydningene

LES OGSÅ: Tomt gikk 2,4 millioner over prisantydning

LES OGSÅ: Boligprisene opp 12,4 prosent på ett år

LES OGSÅ: 2500 studenter venter på bolig

Runder 200 000

Tallene Pettersen referer til viser at Trondheim vil passere 200 000 innbyggere i 2020, mens tallet vil øke tytterligere til mellom 210 000 og 230 000 i 2030.

Hvis prognosene slår til, må det bygge mellom 20 000 og 35 000 nye boliger i løpet av de neste 20 årene. Det tilsvarer mellom 1000 og 1750 nye boliger hvert år.

De siste ti årene har vært gjennomsnittet ligget på 1100 boliger årlig.

Ønsker flere tomter

Tobb ser den samme utviklingen som Obos, og vil at kommunen skal tilby flere tomter til boligbygging for å bedre situasjonen.

- I dag er det i teorien lagt ut nok tomter til boligbygging for å ta unna etterspørselen. Men en god del tomter er rett og slett ikke attraktive for boligutbygging. Noen er for små, og andre har en veldig komplisert tomtegrunn klemt inn mellom eksisterende bebyggelse, sier administrerende direktør i Tobb, Kai Slagsvold Hekne.

Han ønsker seg oppimot en tredobling av tomter som er regulert for boligbygging.

- Nå byr utbyggerne over hverandre på de attraktive tomtene, noe som er med på å drive prisene opp. Det må reguleres tomtegrunn for i hvert fall det dobbelte, kanskje det tredobbelte, for å lage et godt marked for kjøp av tomtegrunn. Bare på den måten kan vi nå en balanse mellom tilbud og etterspørsel på sikt, sier Hekne.

Økte boligpriser

Hekne mener byen trenger store boligprosjekter på linje med det som skjedde på 60- og 70-tallet.

- Vi må få store flateutbygginger med flere hundre boliger i slengen. Det er behov for dette i alle bydelene tett inntil sentrum, sier Hekne.

Direktøren opplever at det er forståelse blant byens politikere for problematikken, men skulle ønske seg fortgang i planene. Uansett fremdrift, vil det imidlertid ta flere år å få en balanse mellom tilbud og etterspørsel.

- På kort sikt vil nok boligprisene dessverre fortsette å stige, sier Hekne.

 
 
På forsiden nå