Tre nye boligsvindelforsøk i Trondheim

Utga seg for å være utleiere på Bakklandet, Solsiden og Strindheim.

Saken oppdateres.

To av annonsene var lagt ut på Hybel.no, mens den tredje, som viste en leilighet på Solsiden, var lagt ut på Finn.no.

- Vi vet at det har vært flere svindelforsøk i år enn tidligere. Derfor har vi iverksatt en del sikkerhetstiltak som gjør at annonsene som er svindelforsøk ligger ute veldig kort, sier Christian Hammer Rasmussen, daglig leder i Innovation Media som drifter Hybel.no.

Også tidligere i august skrev adressa.no om et svindelforsøk på Solsiden.

LES OGSÅ: Forsøkt lurt av boligsvindlere

LES OGSÅ: Ikke la deg lure av denne e-posten

LES OGSÅ: Finn.no advarer mot nytt svindelforsøk

- Bor i utlandet

Adressa.no har fått tilsendt svarene de påståtte utleierne gir når man melder sin interesse per e-post. Selv om det står forskjellige navn på hver annonse, har svarene i stor grad samme innhold.

Navnene som er påført annonsene, er etter all sannsynlighet er fiktive. I disse tilfellene var de Tomas Wo, Ingvild Whale og Krisstina Lavoro. Mannen som kaller seg Wo skriver at han er bosatt i London, og at det eneste problemet er at nøklene befinner seg i England sammen med ham.

- You can move in the apt in the same day when you receive the keys. The only problem is that I `m the only person who have the keys but I hope that we will find a compromise, skriver han i svaret i e-posten.

Vil ha penger i posten

En lignende forklaring gir også de to andre falske utleierne. Når det blir spurt om hvordan man skal få nøklene, blir det foreslått at de skal sendes i posten, samtidig som leietakeren sender penger til en adresse utleieren skal befinne seg på.

Utleieren som kaller seg Ingvild Whale, og utgir seg for å ha en leilighet på Strindheim til leie skriver, sannsynligvis ved hjelp av Google Translate, at pengene kan sendes til henne via FedEx.

- Du betaler Fedex agenten tildelt med transaksjonen vår beløp på 3500 kroner (det representerer en del av betalingen for den første måneden i husleie + en måned som en garanti for at du får tilbake på slutten av kontrakten.

- Få blir lurt

Det er vanlig at de falske utleierne kopierer bilder og tekst fra virkelige annonser, og på den måten får selve annonsen til å virke troverdig. Prisene ligger imidlertid ofte langt unna markedspris, noe som burde vekke skepsis hos forbrukeren.

Til tross for at flere prøver seg, er det relativt få som blir lurt.

- Jeg har hørt om to tilfeller der folk blir lurt, og faktisk svindlet, sier Rasmussen.

Hos Finn.no har man klart å luke unna en god del av de falske annonsene ved å kreve verifisering på sms før en annonse blir lagt ut. De godtar bare norske telefonnumre.

- Totalt har vi vel sluppet gjennom mellom ti og 20 slike annonser det siste året. Jeg har ikke hørt om noen som har blitt lurt, men det er et par personer som har kontaktet oss i siste liten, bare for å sjekke om dette virkelig var sant, og unngått svindelen på den måten, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet hos Finn.no.

Alle de tre annonsene er nå slettet fra Finn.no og Hybel.no.

 
På forsiden nå