Kurt Oddekalv innrømmer at han «lurte» pressen etter torsdagens aksjon, da han hevdet å ha rotenonbehandlet et fiskeanlegg i Sørfjorden i Vaksdal.

- Det var 20 liter H-melk vi sprøytet i anlegget. I disse tider hvor alle politikere lyver, må da også en naturverner ha lov til å gjøre det samme for å få litt oppmerksomhet om saken sin. Men jeg beklager at jeg måtte lure pressen, sier Oddekalv til adressa.no.

Oddekalv mener anlegget i Sørfjorden er en trussel mot villaksen i Dalaelva og Voss.

Stjal rotenon

Siden Oddekalv hadde sagt at det var rotenon som ble brukt i aksjonen, ble han anmeldt av ordøreren i Vaksdal, og måtte sitte tre timer i varetekt.

Nå er han sluppet fri, men han er fortsatt under etterforskning flere steder. Helgeland politidistrikt har mottatt en anmeldelse fra Veterinærinstituttet etter at Oddekalv stjal en 20-literskanne med rotenon i Mosjøen.

Politiet i Mosjøen hevder at rundt én liter av dunken ble helt over på en annen beholder, mens resten av giftstoffet ble satt igjen på en bensinstasjon. Siden Oddekalv var på vei sørover, ble det gjort en avtale med Nord-Trøndelag politidistrikt om å levere rotenonet han hadde på seg der.

- Anser dere saken som mer alvorlig etter at Oddekalv hevdet å ha brukt rotenon mot fisk?

- Vi var ikke klare over opplysningene. Vi avventer en rapport på hvor mye av rotenonen som er levert tilbake før vi foretar oss noe mer, sier politiførstebetjent Olav Bjørnli ved Mosjøen politistasjon til adressa.no.

- Mangler noen desiliter

Politiet i Nord-Trøndelag bekrefter at Oddekalv leverte stoff som han hevdet var rotenon. Stoffet er nå videresendte til Fylkesmannens miljøvernavdeling, som igjen videresendte stoffet til Veterinærinstituttet for å sikre seg at det var riktig stoff og riktig mengde som ble levert inn.

Seksjonsleder i Veterinærinstituttet sier at det nå er direktoratet for naturforvaltning som har ansvaret for saken, men bekrefter at mengden som er levert inn ikke samsvarer med mengden man mener mangler fra dunken som opprinnelig ble stjålet.

- Mengden vi mottok tilsvarte rundt to desiliter, mens vi har fått informert om at det manglet åtte til ni desiliter fra dunken, sier seksjonsleder i Veterinærinstituttet, Kjetil Skår.

- Leverte alt

Det betyr at det sannsynligvis mangler en viss mengde. Skår mener imidlertid at noen fisk ville ha dødd dersom det i realiteten ble brukt rotenon i aksjonen i Vaksdal.

Oddekalv hevder han har holdt seg til avtalen, som var at han skulle levere alt han hadde på seg av rotenon.

- Det har jeg også gjort. De kan ikke si at det mangler flere desiliter, fordi det var forskjell på hvor mye rotenon det var på hver enkelt kanne som sto i Mosjøen, sier Oddekalv.

Politiet i Helgeland sier at de avventer rapport fra hvor mye rotenon som eventuelt mangler før de foretar seg noe videre i etterforskningen.

Politiet tok torsdag kveld inn Kurt Oddekalv, som selv titulerer seg som president i Green Warriors of Norway til avhør. Han er siktet for forsøk på grovt skadeverk. Foto: Rune Nielsen