Hydro jakter på brukte telys

Det selges 200 millioner telys i Norge årlig. Nå vil Hydro ha dem tilbake.

  Foto: TERJE VISNES

Saken oppdateres.

Du kjøper gjerne 100 i slengen, brenner dem opp - og kaster dem i søppelet. Det selges rundt 200 millioner telys hvert år i Norge, men de færreste havner der de burde etter bruk: Til resirkulering.

Telysholderne på noen få gram er nemlig laget av aluminium, og det metallet vil Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg svært gjerne ha tak i når lyset er slukket.

LES OGSÅ: Hydro leverer kjempeoverskudd

LES OGSÅ: Hydro øker produksjonen

LES OGSÅ: - 2010 var et vendepunkt for Hydro

Bruker mindre energi

- Vi må ikke sløse bort muligheten til å spare energi. Sammenlignet med å lage nytt metall, bruker vi bare fem prosent av energien når vi resirkulerer aluminium, sier han.

Hydro-sjefen forklarer:

- Det er energiinnholdet som det er interessant å ta vare på. Den energien som er i aluminium går aldri tapt. En telysholder som veier fem gram, tilsvarer cirka den energi som brukes av en 40 watts lyspære på to timer. Derfor er det verd bryet med å få dette tilbake i verdikjeden.

Skolekampanje

Det er Hydro som lager telysholderne til IKEAs produksjon i Baltikum, der også de norsksolgte telysene kommer fra. Nå lanserer IKEA og organisasjonen WWF en skolekampanje for å få folk til å levere brukte telys tilbake. Hydro er samarbeidspartner.

- Sverige har gjort det før. 72 prosent av telysene blir ikke resirkulert, vi må øke folks oppmerksomhet, få flere eller alle til å gjøre det, sier IKEA-sjef Carl Janzen. Elever i 1.- 4. klasse rundt om i landet blir nå utfordret til å samle inn mest mulig. Klassen som klarer å samle inn flest aluminiumskopper, vinner en skoletur til Hydros anlegg i Holmestrand, der returaluminium resirkuleres. Kampanjen lanseres 28. september og varer til mars neste år.

Til kampanjen har IKEA laget egne beholdere som klassene kan samle telysene i.

Hjemme kan folk kaste telyskoppene i inn i samme returpunkter som man kaster tomflasker, sier Kjell Håkon Helgesen i Syklus, som driver de grønne punktene.

- Norge er ett av de få land der glass og metall kan leveres på samme sted. Men om du har telysene i en pose, er det best om du tømmer dem ut av posen, den vil vi helst ikke ha, sier han. Telysene er allerede blitt mer miljøvennlige, ifølge IKEA-sjefen.

- For seks-syv år siden gikk vi over fra å selge telys i poser til flate pakker med 100 i hver. På den måten kunne viøke antall telys på en pall med 33 prosent. Det sparer vi omtrent 10000 lastebilturer på, sier han.

 
        
            (Foto: TERJE VISNES)

  Foto: TERJE VISNES

På forsiden nå