Oljeprisen steg i går over 2,5 prosent til 110 dollar fatet på grunn av Irans trusler om å stenge oljeeksporten fra Den persiske gulf.

Irans oljeminister Rostam Qasemi uttalte i helgen at vestlige sanksjoner mot landet vil drive oljeprisen opp i minst 200 dollar fatet.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets er enig i at prisen kan nå slike høyder, skriver Aftenposten.no.

Viser muskler

Iran har de siste dagene vist militære muskler for å understreke sin kontroll over Hormuzstredet ved innseilingen til Den persiske gulf. 20 prosent av verdens oljeproduksjon transporteres gjennom Hormuzstredet.

- Hvis vi får en langvarig blokade av Hormuzstredet, kan importlandenes oljelagre raskt gå tomme. Bekymringen over stabiliteten internt i Iran og i regionen, er også med på å drive oljeprisen til værs. Jeg tror vi kan få priser opp mot 200 dollar fatet hvis uroen øker og store deler av Irans olje ikke kommer til markedet, sier Saltvedt.

Ny global nedtur

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ser likhetstrekk med situasjonen i fjor vår da NATO innledet bombingen av Libya og oljeeksporten fra landet stanset. Da steg oljeprisen med 30-35 dollar fatet, til 126 dollar på det meste.

En tilsvarende prisøkning fra dagens nivå på 110 dollar fatet til 135-140 dollar, er innen rekkevidde hvis oljetransporten gjennom Hormuzstredet blir rammet, fremholder han.

- Med USA i knestående, eurosonen allerede på vei inn i en ny nedtur og Kina på terskelen av en hard landing, er sannsynligheten stor for at dette vil sende verdensøkonomien ut i en ny nedtur, sier Dørum

Irans oljeproduksjon er 2,5 ganger større enn Libyas.

Splittet EU

Frankrike vil at EU-landene skal følge USA og stanse all oljeimport fra Iran.

Men EU er splittet og klarte ikke å bli enige før jul. Saken kommer trolig opp igjen på et utenriksministermøte i slutten av januar.

En oljeboikott vil ramme kriselandene i Sør-Europa særlig hardt, spesielt Hellas. 35 prosent av landets oljeimport kommer fra Iran.

På grunn av gjeldskrisen er Iran det eneste landet som gir Hellas kreditt på kjøp av olje.

Utenriksdepartementet i Athen satt i går i krisemøte for å vurdere hva landet skal gjøre hvis EU innfører oljeboikott av Iran.

Også Italia og Spania er store importører av olje fra Iran.

Militært personell plasserer et flagg på en ubåt under en krigsøvelse utført av den iranske marinen i Hormuzstredet i Den persiske Gulf den 27. desember 2011. Landet skryter over sin kapasitet til å blokkere stredet, hvor 20 prosent av verdens olje fraktes gjennom. Foto: SCANPIX