Reitan kjøper Pirsenteret

Odd Reitan kjøper Pirsenteret fra det svenske eiendomsfondet Niam.

Saken oppdateres.

Kjøpet gjøres gjennom E.C. Dahls Eiendom, som er et av datterselskapene til Reitan Eiendom. Den eksakte kjøpesummen er hemmelig, men endte til slutt et sted mellom 1 og 1,3 milliarder kroner.

– Det er kanskje noen som tror vi har tatt oss vann over hodet fordi vi har gjort et milliardkjøp. Vi har ikke det, altså. Dette føles veldig bra. Dette er langsiktig. Det vi kjøper i byen blir aldri solgt, i hvert fall så lenge vi ikke må, sier Odd Reitan til Adresseavisen.

I et halvt år har det vært forhandlinger og samtaler mellom Reitan og Niam. E.C. Dahls har frem til nå eid halvparten av det nye kongresshotellet på Brattøra, der det ellers er andre eiendomsaktører som dominerer. Nå overtar selskapet den største fisken av dem alle.

– Det er ganske stort, og når muligheten kom så tenkte jeg: oi! Men det passer perfekt inn i planene og forretningsideen til E.C. Dahls Eiendom, og i tillegg har Reitan Eiendom med E.C. Dahls blitt en stor og solid bedrift som kan ta et slikt løft. Vi har lite gjeld i forhold til mengden eiendommer, og selv etter dette kjøpet ligger vi perfekt an finansielt, sier Reitan, som også har solgt eiendommer for mellom én og halvannen milliard kroner de siste to årene.

Fire etapper

– Vi har frigjort kapital og redusert balansen, så det er absolutt rom for et kjøp som dette, sier administrerende direktør Ingolv Høyland i Reitan Eiendom.

Med Pirsenteret sikrer de seg snaut 64000 kvadratmeter med kontorlokaler fordelt på fire integrerte bygg. Pirsenteret I ble bygd i 1988, Leiv Eiriksson Senter sto ferdig 1997, mens de to siste byggetrinnene, Pirsenteret II og III, ble ferdigstilt i henholdsvis 2003 og 2009.

– Det er i dette området at Trondheim vokser. Hvis vi skal være med på det, så er det interessant å investere her. Vi ser også at området vil styrke seg over tid. Veisystemene og brua over fra jernbanestasjonen er i ferd med å komme på plass, og ikke minst det nye hotellet. På enda lengre sikt vil Nyhavna utvikles, og da er det godt å være etablert på Brattøra, sier Høyland.

Han legger til at det også gir økt fleksibilitet i forhold til de rundt 50 eiendommene som E.C. Dahls eier i Trondheim sentrum, og muligheten for å flytte leietakere rundt. Men Høyland frykter ikke at kjøpet av Pirsenteret gjør at de ender opp med å konkurrere mot seg selv.

– Vi har av og til merket at vi har konkurrert med Pirsenteret om store leietakere, der vi har vekslet på å trekke det lengste strået. Men det gjelder stort sett kontorlokaler. På handel er det andre områder Midtbyen konkurrerer med, først og fremst Lade og Tiller, sier han.

140 leietakere

Pirsenteret driftes av selskapet Pir Management AS og administrerende direktør Svein Tryggestad som har vært med helt siden starten i 1988. Rundt 140 virksomheter med til sammen nær 4000 ansatte er leietakere. De største er Reinertsen, Netcom, Kongsberg Seatex og Handelshøyskolen BI, men bygget huser også mange små nyskapingsbedrifter.

Tryggestad er glad for at Pirsenteret nå kjøpes hjem igjen til Trondheim, og på sikt tror han at området rundt Brattøra vil bli en mye mer levende bydel med mer aktivitet også utenfor arbeidstid.

– Jeg tror mye vil skje når godsterminalen forsvinner, for da kan vi vente oss boligutbygging der den er i dag. Men vi har allerede Pirbadet og Rockheim med mange besøkende også på kveldene, sier han.

 
På forsiden nå