Utvist fra Canada – ansatt av Oddekalv

Laksekritiker Don Staniford kommer til Norge for å «bekjempe dragen i sitt eget rede»

Saken oppdateres.

Britiske Don Staniford har allerede landet i Norge, bare få dager etter at det ble fattet vedtak i Canada om å utvise ham fra landet. Når adressa.no ringer Oddekalv for å få bekreftet ryktet, holder de to på å planlegge hva som skal bli Stanifords rolle innen Norges miljøvernforbund.

- Han blir internasjonal kampanjeleder i kampen for villaksen. Vi må ordne en del papirer, men jeg regner å få dette i orden og at han formelt blir ansatt i løpet av denne uka, sier Oddekalv til adressa.no.

Staniford selv kommenterer reisen til Norge på følgende måte.

- Jeg har dratt rett til Norge for å arbeide for Miljøvernforbundet. Norge kontrollerer mye av den globale industrien og jeg skal drepe dragen i sitt eget rede, sier han til til den kanadiske avisen Winnipeg Free Press.

Skrev brev til kongen

Siden 2005 har Staniford brukt mesteparten av sin tid i British Columbia i Canada og engasjert seg i lakseoppdrettsdebatten der. Han har flere ganger blitt anklaget for ikke å føre en rasjonell dialog av oppdrettsselskapene. Han har også blitt anmeldt for æreskrenkelser ved to anledninger, skriver den kanadiske avisen.

Han har også vært i Norge ved flere anledninger, blant annet på Aquanor-messen i Trondheim. Der benyttet han seg av muligheten til å overrekke kongen et brev. Brevet inneholdt en appell til kongen om å stoppe det han kaller «dødelige konsekvenser» fra en «farlig industri».

Han advarte samtidig mot konsekvensene lakseoppdrett har for Norges rykte.

LES OGSÅ: Oppfordrer til boikott av norsk laks

Gamle kjenninger

Oddekalv forteller at dette langt fra er første gang han samarbeider med Staniford. Blant annet har de deltatt på flere messer sammen. De har også samarbeidet i flere internasjonale laksekampanjer. At de nå etter all sannsynlighet begynner i samme organisasjon, tror Oddekalv vil gi kampsaken et løft.

- Jeg tror dette vil føre kampen vår mot oppdrettsnæringen til nye dimensjoner. Jeg har jobbet litt lenger med dette enn ham, mens han har store nettverk i utlandet som vi nå får tilgang til. Jeg tror dette er et veldig viktig steg i kampen for å bevare villaksen, sier Oddekalv til adressa.no.

Allerede i gang

De to villaksforkjemperne har allerede rukket å planlegge sitt neste trekk.

- Denne uka drar en delegasjon fra Norge, med blant annet Per Sandberg og Dag Terje Andersen, til Canada for å få mer innsikt i rettssaken som pågår mot norske Cermaq der borte. Vi har sett på programmet, og det er veldig regissert. Vi har gitt delegasjonen tips om hvem de bør oppsøke og snakke med og hva de bør spørre om, sier Oddekalv.

Staniford vil både drive kampanjer innenlands og utenlands.

 
 
På forsiden nå