Avgiftskutt øker sjansen for trøndersk milliardsatsing

Styrket tro på gigantisk datasenter i Tydal.

Per Morten Hoff i IKT Norge sier to store internasjonale aktører allerede denne uka vil skru opp tempoet i jakten på en egnet vertskommune for datasentre i Norge. 

Saken oppdateres.

Interesseorganisasjonen IKT Norge har i lang tid presset på for å få redusert elavgiften for industrielle datasentre i Norge.

I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å senke avgiften fra knapt 13 til 0,48 øre per kilowatt (kWh) for datasentre over fem megawatt.

- Nå er Norge posisjonert til å kunne bli verdensledende på industrielle datasenter, sier spesialrådgiver Per Morten Hoff i IKT Norge til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Her kan det komme en ny trøndersk milliardindustri

LES OGSÅ: Vil bygge gigantisk datasenter i Trondheim

Giganter på tomtejakt

En av kommunene som har meldt seg på i kampen om å tiltrekke seg milliardinvesteringer fra kjemper som Google, Apple og Facebook, er Tydal.

- Dette bør også være en god nyhet for Tydal, og kan på sikt styrke deres muligheter for å realisere et datasenter, fastslår Hoff, som selv er utflyttet rørosing.

Både Sverige, Danmark og Finland er vertskap for gigantiske datasentre. Googles anlegg i Hamina i Finland, som kostet over 7 milliarder kroner, sysselsetter 230 personer. I byggeperioden var det 1800 på plass i den lille finske byen.

Hoff sier minst to store internasjonale aktører nå vil trappe opp jakten på en egnet lokalisering i Norge når elavgiften nå blir kuttet.

Ny kraftkrevende industrigren?

Tanken er at datasentre skal bli en ny, kraftkrevende industrigren i Norge, som de neste årene ligger an til å få et stort kraftoverskudd. Facebooks datasenter i Luleå sluker alene én milliard kilowattimer i året. Hadde anlegget ligget i Norge, ville et avgiftskutt på 12 øre per kWh betydd 120 millioner kroner i sparte driftskostnader hvert eneste år.

På forsiden nå