Forbrukerøkonom Maria Setsaas hos Danske Bank i Trondheim vil verken kåre vinnere eller tapere ut fra regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016.

-Nei, her blir det ikke særlig store endringer for noen, men det er klart at det som vil påvirke flest er redusert skatt på alminnelig inntekt. I tillegg er det nytt at det kan komme en ny trinnskatt som vil erstatte toppskatten, denne vil slå mest inn hos de med høyest inntekt, sier Setsaas.

Det blir like dyrt for snus, røyk, sprit, øl, vin og personbil. Men sukkerfri saft blir derimot billigere.

Ønsker økt forbruk

Regjeringen foreslår at den alminnelige skattesatsen blir kuttet to prosentpoeng, fra 27 til 25 prosent. Det betyr at i gjennomsnitt kuttes skatten med tusen kroner per person.

-Dette gjør nok regjeringen fordi de ønsker å stimulere til økt forbruk i 2016. Det er nedgangstider og politikerne har sett tendenser til lavere forbruk, sier Setsaas.

Men for personer med store lån er kutt i alminnelig skatt ikke bare godt nytt, for det medfører samtidig kutt i rentefradraget.

-Det gjør at de med høye lån vil få mindre rentefradrag, og dette rammer særlig nyetablerte småbarnsfamilier. Men fortsatt vil småbarnsfamilier få skattekutt slik at de totalt sett kommer bedre ut, sier Setsaas.

Les mer om hva statsbudsjettet vil bety for småbarnsfamilier.

Ellers er det mye som holdes helt likt med dagens situasjon i det forslåtte statsbudsjettet.

-Maksprisen på barnehager er foreslått å holdes der den der. NRK-lisensen settes opp 25 kroner og det blir litt dyrere å gå på kino med den såkalte «moroskatten», men alt i alt blir nok den økonomiske situasjonen for de fleste familier ganske uendret, sier Setsaas.

«Moroskatten» gjør også at det blir dyrere å gå på Lerkendal.

BSU-sparingen blir enda bedre

Men er det noen som er ekstra heldige med regjeringens forslag til statsbudsjett så er det studentene ifølge forbrukerøkonomen.

-Den største gladnyheten er at regjeringen foreslår å øke grensen for boligsparing for ungdom (BSU) fra dagens 200 000 til 300 000 kroner neste år. BSU er en spareordning for unge under 33 år og pengene kan brukes til kjøp av bolig. BSU er den mest lønnsomme sparingen for unge og når regjeringen foreslår å øke grensen, så betyr det at de har forstått alvoret i hvor vanskelig det er å kjøpe sin første bolig. Kanskje kan det bli mulig å dra på visning uten foreldrene, fordi at førstegangskjøperen har nok egenkapital selv, sier Setsaas. Hun legger til at studentene også bør merke seg at regjeringen vil bygge flere studentboliger.

Gifte pensjonister kommer bedre ut

Gifte og samboende pensjonister er også blant vinnerne, mener forbrukerøkonomen.

-Regjeringen foreslår av gifte og samboende får 90 prosent av grunnbeløpet i folketrygden i grunnpensjonen, opp fra dagens 85 prosent. Det betyr at pensjonistene får litt mer og det er positivt, sier Setsaas.