Regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2016 onsdag formiddag.

Budsjettforslaget kommer med en egen skattereform, som blant annet inneholder en ny firetrinnsmodell for toppskatt.

Utfallet av denne er at skattelettelsene øker i takt med hvor mye inntekt du har. Her kan du se hvor mye du får i skattelette.

I takt med prisstigning

Regjeringen foreslår imidlertid ingen konkrete endringer i avgiftsnivået på alkohol, tobakk og personbil.

Avgiftene vil øke i takt med den forventede prisstigningen på 2,5 prosent for både brennevinsbaserte drikkevarer, sterkvin og øl.

Det samme gjelder for tobakksvarer som sigarer, sigaretter og røyketobakk. For snus og skrå vil avgiftene øke med 2,0 prosent.

Reagerer på bilavgiftene

Personbilavgiftene øker også i takt med den generelle prisstigningen. NAF reagerer kraftig på at varslede endringer ikke trer i kraft.

- For tredje året på rad står bilavgiftene stille. Det er ikke tatt noen grep for å stimulere til en mer miljøvennlig og trafikksikker bilpark, uttaler kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i en pressemelding.

I mai ble de fire borgerlige partiene enige om at bilavgiftene i prinsippet skulle dreies bort fra det som er i motorrommet til det som kommer ut av eksosrøret. NAF har også vært en pådriver for at effektavgiften (antall hestekrefter) skal fases ut, men dette ble det ingen endring på i forslaget til statsbudsjett.

Sukkerfri saft er kuttvinner

Det store avgiftskuttet kommer i kategorien sukkerfri saft.

Avgift på sukkerfri saft, sirup og konsentrat basert på frukt, bær eller grønnsaker senkes med nær 49 prosent.

Følg adressa.nos livedekning av statsbudsjettet her.