Se tabellen som viser hvor mye mindre skatt du får lenger ned i saken.

Samtidig som statsbudsjettet ble lagt frem onsdag, ble også en egen skattereform presentert. I denne er det overordnede målet å redusere både selskapsskatt og inntektsskatt til 22 prosent innen 3 år.

Følg Adressa.no sin livedekning av statsbudsjettet her

Mer skattelette jo mer du tjener

I dag ligger begge skattesatsene på 27 prosent, og i neste års budsjett foreslår regjeringen å kutte inntektsskatten og selskapsskatten til 25 prosent. I tillegg erstattes dagens toppskatt ifølge Aftenposten med en firetrinnstabell på toppen av dette. Den er som følger:

  • Det legges til 0,8 prosent på inntekter over 158 000 kroner (trinn 1).

  • Det legges til 1,6 prosent på inntekter over 224 900 kroner (trinn 2).

  • Det legges til 10,6 prosent på inntekter over 565 400 kroner (trinn 3).

  • Det legges til 13,6 prosent på inntekter over 909 500 kroner (trinn 4).

Utfallet av dette er at skattelettelsene du får i inntektsskatten øker med hvor mye inntekt du har. Dette gjelder både når man måler i kroner, og som prosent av inntekten din.

Mens en person som har en bruttoinntekt på opptil 150 000 kroner snitt får et skattelette på 100 kroner, får en person som har en bruttoinntekt opptil 2 millioner i snitt et lette på 3200 kroner i inntektsskatten.

De med en bruttoinntekt på over 2 millioner kroner må i snitt betale 200 kroner mer i skatt.

Regjeringen foreslår også kutt i formueskatten fra dagens 0,85 prosent, til 0,80 prosent og vil øke bunnfradraget fra dagens 1,2 millioner til 1,4 millioner. Dette favoriserer i størst grad de som tjener over to millioner kroner, selv om den ikke er direkte knyttet til inntekt.

En person med bruttoinntekt på opptil 500 000 kroner kan i snitt regne med å betale 200 kroner mindre i formueskatt med endringene. En person med bruttoinntekt på over to millioner kan imidlertid regne med en gjennomsnittlig gevinst på 6800 kroner på grunn av lettelsene i formueskatten.

I tabellen nedenfor ser du de gjennomsnittlige skattebesparelsene forskjellige inntektsgrupper er forventet å få neste år om forslaget fra regjeringen går gjennom i Stortinget.

Dyrere for kino og fotballkamp

For å kompensere for inntektstapet skattelettelsene gir, foreslår regjeringen blant annet å heve momsen på en rekke områder. Blant annet blir det dyrere å gå på fotballkamp, kino, ta buss, fly og tog og å overnatte på hotell.

LES SAKEN: Nå blir det dyrere å gå på Lerkendal