Hjelpeorganisasjoner og opposisjon mener finansminister Siv Jensen (Frp) lar verdens fattige betale for asylsøkere og nødhjelp til Syria.

Krever tre milliarder kr

- Det er umoralsk å sende regningen til andre fattige mennesker, sier generalsekretær i CARE, Gry Larsen. Hennes kollega i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, gjentar et felleskrav fra en rekke organisasjoner om at Norge bør øke støtten til Syria og nabolandene med minst 3 milliarder kroner.

- Økningen må komme som tilleggsmidler, sier Egeland. Mens Redd Barnas Tove R. Wang mener budsjettet ikke er tilpasset krisen.

Les også: Se hvilke kommuner som er budsjettvinnere

KrF er nervøse

Regjeringens samarbeidspartier, KrF og V, frykter at bistandsbudsjettet vil bli enda mer barbert når regjeringen senere i høst kommer med et tillegg til statsbudsjettet for å finansiere flyktningstrømmen til Norge.

- De store tallene kommer da. Vi har en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære midler, sier KrFs justispolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad. Han frykter at høsten kan bli en tung kamp for å unngå smertefulle kutt:

- Vi er nervøse for hva som legges på bordet om noen uker. Jeg vil advare regjeringen mot å hente enda mer penger fra bistandsbudsjettet.

Oppsiktsvekkende

Venstres André N. Skjelstad konstaterer at situasjonen er ekstrem:

- Den vil få enorme, økonomiske konsekvenser for statsbudsjettet neste år.

Opposisjonen er kritisk til at regjeringen ikke har klart å fange opp noe av den økte flyktnigstrømmen i statsbudsjettet. Justisminister Anders Anundsen har til og med foreslått å kutte i bevilgningene til både UDI og UNE, basert på et anslag om 11.000 asylsøkere i 2016, selv om anslaget for flere uker siden ble justert opp til 16 000.

- Kuttene er oppsiktsvekkende. Anundsen har nedprioritert og kuttet over hele mottaksleddet. Man kan mistenke blank vrangvilje fra politisk ledelse, sier SVs Snorre Valen. Heidi Greni (Sp) mener regjeringen i det minste burde justert tallene på sin budsjettkonferanse i august.Les også: Slik blir familieøkonomien

Under enhver kritikk

Helga Pedersen (Ap) sier Justisdepartementets flyktningbudsjett "er under enhver kritikk".

- Anundsen har levert et forslag som ikke en gang var tilpasset situasjonen i mai, sier Pedersen.

Hun mener "justisministeren har bidratt til å forverre situasjonen på Tøyen og ute i kommunene."

- Jeg er ikke trygg på at regjeringen har satt sin beste mann på saken, sier Helga Pedersen.

Les også: Derfor risikerer du å betale mer i skatt